Subota, 4 prosinca, 2021

Savjetnik Milorada Dodika otkriva šta se našlo ” na stolu” ispred Gabriela Escobara: Ukoliko ne dođe do dogovora, RS bi formirala svoju Vojsku, a on nije zaprijetio!

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Escobar je, kaže Kovačević, upoznat o postupcima koje RS planira da uradi u narednom periodu kako bi zaštitila ustavnu poziciju i vratila ono što joj po Ustavu pripada.

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Radovan Kovačević kazao je da su pred RS-om značajni dani i “da je ovo povijesni period u kojem RS ima jasnu, nedvosmilenu namjeru da se bori za svoju poziciju, ustavni položaj i da vrati nadležnosti koje joj po Ustavu pripadaju”.

Rezimirajući značaj sastanka zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a Gabriela Eskobarom sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Sarajevu, Kovačević je naglasio da je stav RS nepromijenjen i da ostaje pri tome da se stvari u BiH mogu rješavati samo unutarnjim dijalogom, “dok predstavnici bošnjačkog naroda, poput Albanaca na Kosovu očekuju da neko drugi sa strane riješi njihove probleme i ispuni očekivanja”.

On je ponovio da je Dodik na sastanku sa Escobarom rekao da će RS poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, ali da ne može pristati na faktičko stanje koje je postignuto pravnim nasiljem visokih predstavnika i njihovih grubih intervencija u politički sustav u Bosni i Hercegovini.

Kovačević je dodao i da “RS neće više tolerirati ni pravno nasilje Ustavnog suda BiH koji sa troje stranih sudaca i dvojicom sudaca Bošnjaka konstantno preglasava Srbe i Hrvate”.

-Ono što je mogao čuti je nepokolebljiv stav Republike Srpske, Ustav ćemo poštovati ali ne i prihvatiti faktičko stanje u BiH postignuto pravnim nasiljem visokih predstavnika, naveo je Kovačević.

Escobar je, kaže Kovačević, upoznat o postupcima koje RS planira da uradi u narednom periodu kako bi zaštitila ustavnu poziciju i vratila ono što joj po Ustavu pripada.

-Dodik je rekao da će RS povući suglasnost koju je nekada, pod velikim pritiskom, dala za formiranje Oružanih snaga BiH, ali i da je spreman da dozvoli jedan vremenski period za razgovore u pokušaju da se dođe do rješenja koje bi moglo biti prihvatljivo za sve. Ukoliko ne bi došlo do dogovora, RS bi formirala svoju Vojsku. O svim drugi stvarima, fiskalnom sustavu i pravosuđu, ići ćemo u Narodnu skupštinu i veoma jasno završiti procedure, rekao je Kovačević za Sputnjik.

On je naveo da nema govora o razumijevanju Escobara za sve stavove RS, ali je činjenica da su oni potpuno pogrešno bili informirani te da se poslije jasno izrečenih stavova Milorada Dodika, situacija se polako mijenja.

Prema njegovim riječima, Escobar na sastanku sa Dodikom nije prijetio sankcijama, nego je fokus stavio na ekonomske inicijative i mir u regiji.

Escobar, kaže Kovačević, nije nastupio ni sa kakvom grubošću, a priča o sankcijama koja je pratila njegove javne nastupe nije se našla na stolu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo