Utorak, 18 svibnja, 2021

Saznajte kako kafa djeluje na vaš organizam

Nemojte propustiti

Navika ispijanja kafe za mnoge je užitak koji se ne može uporediti s ničim sličnim. No kafa ima svoje čarobne prednosti, ali i opasne nedostatke koji zavise o količini kafe koju konzumiramo na dnevnoj bazi. Saznajte kako broj šoljica kafe na dan može uticati na tijelo, zdravlje i raspoloženje.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Jedna šoljica dnevno

Prednosti: Šoljica kafe na dan reguliše visinu krvnog pritiska i pozitivno utiče na krvne žile. Kafa je odličan antioksidans te podstiče moždane aktivnosti.

Nedostaci: Šoljica kafe je dovoljna da vam poremeti san i drži vas budnima tokom noći jer je potrebno čak 8 sati da kofein potpuno nestane iz tijela. Izbjegavajte kasno večernju kafu i uživajte u jutarnjem ritualu.

Dvije šoljice dnevno

Prednosti: Ovakva količina kafe na dnevnoj bazi je odlična prevencija protiv Alzheimerove bolesti odnosno od tolike doze kofeina raste količina proteina u mozgu koja utiče na gubitak pamćenja. Ispijanje 2 šoljice kafe 30 minuta prije naporne aktivnosti pružit će vašem tijelu veliku dozu energije.

Nedostaci: Dvije šoljice kafe u trudnoći prevelika su doza kofeina jer on utiče na proizvodnju hormona kortizola i adrenalina što može uzrokovati spontani pobačaj.

Tri šoljice dnevno

Prednosti: Tri šoljice kafe dnevno sprečavaju nastajanje raka jajnika kod žena. Ova količina crnog napitka pozitivno utiče i na muškarce jer sprečava nastajanje žučnog kamenca.
Nedostaci: Ova doza kafe na dnevnoj bazi zbog velike količine kofeina povećava rizik od srčanog udara.

Četiri šoljice dnevno

Prednosti: Četiri šoljice kafe sadrži oko 400 miligrama kofeina što je vrlo snažan antioksidans koji ‘čisti’ organizam i pomaže u borbi protiv različitih oblika tumora, raka prostate i dijabetesa tipa 2.

Nedostaci: Velika količina kafe dnevno može dovesti do reumatskog artritisa te izazvati nervozu i tjeskobnost.

(Zadovoljna.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo