Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Saznajte šta se dešava kada progutamo žvaku!

Nemojte propustiti

Čitav život sigurno slušate priče koliko je žvaka štetna ako se proguta, da treba 7 godina da ona prođe kroz digestivni trakt, da će se omotati oko vašeg srca, crijeva, a da li je to zaista tako…?

Ilustracija
Ilustracija

Šta se zaista desi ukoliko progutate žvaku?

Žvakaće gume prave se od gumene osnove, zaslađivača, boja i sastojaka koji joj daju ukus.

Gumena osnova je nejestiva, a u većini slučajeva želudac nije u stanju da razgradi žvaku kao što je to slučaj sa ostalim namirnicama.

Međutim, postoji drugi način na koji se digestivni sistem obračunava sa stvarima koje progutamo. Nakon svega, tokom života u organizam unesemo popriličan broj stvari koje ne mogu da se u potpunosti svare.

Želudac ih samo pomjera kroz crijeva sve dok ne stignu do samog kraja kada ih izbacimo prirodnim putem. Iako je žvakaća guma poprilično ljepljiva, ona ipak nije dorasla digestivnom sistemu.

Sistem ipak može biti pogođen žvakaćom gumom ukoliko su u pitanju veće količine. To izaziva zastoj uglavnom kod male djece čija su crijeva znatno manja, ali to je izuzetno rijetko.
(Moje zdravlje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo