Subota, 25 rujna, 2021

Schäuble: Evrozona će učiniti sve da spriječi zarazu iz Grčke

Nemojte propustiti

Njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble , rekao je danas da će eurozona učiniti sve što je u njenoj moći da izbegne “finansijsku zarazu” koja bi mogla da se proširi iz Grčke, pošto su međunarodni kreditori odbili da produže program pomoći Grčkoj poslije roka koji ističe 30. juna.

“Učinićemo sve što možemo da se izborimo s mogućom opasnošću od zaraze”, rekao je Schäuble, poslije sastanka ministara finansija eurozone u Briselu, bez prisustva grčkih predstavnika, prenio je AFP.

Ranije danas, ministri finansija eurozone odbili su da produže program pomoći Grčkoj poslije roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o prijedlozima kreditora.

Premijer Grčke Alexis Tsipras poručio je, u razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Francoa Holllandeom, da će referendum o prijedlozima kreditora biti održan 5. jula, bez obzira na odluke eurogrupe.

U međuvremenu, grčki ministar finansija Janis Varoufakis, rekao je da se Grčka i dalje bori da postigne dogovor o pomoći s kreditorima iz EU i MMF-a, uprkos odbijanju zahtjeva za produženje roka.

Istovremeno, Europska centralna banka saopštila je da će održati hitan sastanak svog savjeta, s obzirom na to da se čini da Grčka srlja u bankrot.

Grčka vlada je poručila da ne može da prihvati tražene reforme jer bi one privredu ostavile u recesiji, a ponuđeni novac ne bi bio dovoljan da riješi probleme, piše Novimagazin.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo