Nedjelja, 1 listopada, 2023

Schmidt Banjaluku nazvao glavnim gradom Republike Srpske

Autor:N1

Preporučeno

Schmidt je Banjaluku oslovio glavnim gradom Republike Srpske, što je suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine. Glavni grad oba bosanskohercegovačka entiteta je Sarajevo, dok Banjaluka slovi za najveći administrativni centar Republike Srpske

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt boravi u Banjaluci, gdje je po prvi put održao sastanak sa jednim od zvaničnika iz entiteta Republika Srpska.

Upravo se čita:  Stevandić brani Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Schmidt se sastao sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, koji je ovaj sasatanak opisao laganim, a desio se, kako je rekao, na inicijativu Schmidta. Fokus je, kaže Stanivuković, bio na ekonomskim temama, projektima, načinu zadržavanja mladih na ovim prostorima.

Tvrdi kako ovim susretom nije prekršio zaključke Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS), te kako se Christianom Schmidtom sastao u istom svojstvu kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske Pravoslavne crkve Porfirije.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH: Ratifikacija dva sporazuma kojima se olakšava mobilnost stručnjaka na Zapadnom Balkanu

Visoki predstavnik u BiH, također zadovoljan ishodom sastanka, poručio je medijima kako je zahvalan Stanivukoviću na mogućnosti da se uvjeri u razvoj ovog važnog bh. grada.

Zanimljivo, Schmidt je Banjaluku oslovio glavnim gradom Republike Srpske, što je suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine. Glavni grad oba bosanskohercegovačka entiteta je Sarajevo, dok Banjaluka slovi za najveći administrativni centar Republike Srpske, u kojem su smješteni Vlada i Skupština RS.

Upravo se čita:  Kako pišu regionalni mediji: Dodik će proglasiti zakon kakav je uveo Putin

Također, i u članu 9. Ustava Republike Srpske stoji da je glavni grad entiteta Sarajevo.

Schmidt je, između ostalog, obećao da će u Banjaluku doći ponovo.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo