Srijeda, 22 ožujka, 2023

Schmidt kategoričan: O granicama BiH i o BiH se ne može pregovarati

Autor:Patria

Nemojte propustiti

“Svako u ovoj zemlji može živjeti kako želi i gdje želi – u miru”, kazao je Schmidt

Nakon sastanka visokog predstavnika Christiana Schmidta i ministrice vanjskih poslova Njemačke Annalene Baerbock visoki predstavnik se zahvalio u ime Međunarodne zajednice što Njemačka podržava teritorijalni integritet BiH kao i to što radi na sigurnosti u zemlji.

“Treba jasno reći i postaviti se na stranu protiv korupcije i onih koji žele vidjeti ovu zemlju disfunkcionalnom i podijeljenom. Zbog toga se zahvaljujem Vladi Njemačke što je stala na tu stranu i što će sigurno stati protiv svih onih koji podrivaju ovu zemlju. Gospođo ministrice, evo tu u blizini se nalazi Parlamentarna skupština BiH i u njoj se trebaju donositi odluke za ovu zemlju, ali premalo se odluka donosi. Ja želim apelovati da se donesu odgovarajuće odluke. Dejtonske institucije i EUFOR Althea će sa svoje strane dati doprinos za demokratiju u ovoj zemlji”, kazao je Schmidt.

Napomenuo je da povrede ljudskih prava koje su se ovdje događale ne smiju se prenijeti na ostale generacije i ne smiju se ponavljati.

“Svi zajedno trebaju raditi na tome – civilno društvo, parlament, mladi i svi mi. Ja u tome vidim svoj zadatak”, kazao je.

Istakao je i da ‘o granicama BiH i o BiH se ne može pregovarati’.

“Svako u ovoj zemlji može živjeti kako želi i gdje želi – u miru”, dodao je Schmidt.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo