Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Schmidt kategoričan: O sankcijama se ne priča, one se provode

Nemojte propustiti

Nakon sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC), koji je održan 7. i 8. decembra u Sarajevu, obratio se visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

On je, između ostalog, prokomentirao i posebnu sjednicu NSRS.

– Jedno je jasno, sve što se tiče podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nije prihvatljivo. Na sastanku PIC-a smo se složili da oko tih pitanja nećemo imati kompromisa. Nadam se da će Skupština RS to shvatiti. Nisam ovdje da prijetim, ali mora im biti jasno kakve će biti posljedice. Govorili su o 40 zakona, sad su ih smanjili, sad govore o odgađanju. Ne negiram da se o nekim zakonima može razgovarati, ali ne na ovaj način.

Na pitanje novinara o sankcijama, visoki predstavnik je istakao da se o njima ne priča.

– Ne želimo građane i građanke kažnjavati. Pravo pitanje je zašto ima tako malo investicija u BiH. Glavni razlog je vjerovatno korupcija koja potkopava institucije i oduzima budućnost mladim ljudima. O sankcijama se ne priča, one se provode, to znaju oni koji mogu biti pogođeni njima. ali mi ne želimo da se bavimo sankcijama, nego onima koji su na vlasti da brinu o dobrobiti građana – rekao je Schmidt.

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo