Utorak, 16 kolovoza, 2022

Schmidt nametnuo i izmjene u izbornom zakonu, blokada finansiranja izbora više neće biti moguća

Nemojte propustiti

Schmidt je omogućio finansiranje ne samo predstojećih izbora, već i svih drugih izbornih ciklusa i u slučaju kada je na snazi privremeno finansiranje

Visoki predstavnik Christian Schmidt upotrebom bonskih ovlaštenja danas je omogućio prijenos 12,52 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji BiH Odlukom o donošenju Odluke o odobravanju raspodjele sredstava za pokriće rashoda u vezi sa Općim izborima u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Odluke su objavljene na stranici OHR-a i stupile su na snagu.

Schmidt je donio i Odluku o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i Odluke o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način Schmidt je omogućio finansiranje ne samo predstojećih izbora, već i svih drugih izbornih ciklusa.

Ova odluka de facto znači da finansiranje izbora u Bosni i Hercegovini više neće zavisiti od usvajanja državnog budžeta, što opet znači da se blokadama usvajanja budžeta više neće moći spriječiti finansiranje CIK-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo