Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Schmidt nametnuo i izmjene u izbornom zakonu, blokada finansiranja izbora više neće biti moguća

Preporučeno

Schmidt je omogućio finansiranje ne samo predstojećih izbora, već i svih drugih izbornih ciklusa i u slučaju kada je na snazi privremeno finansiranje

Visoki predstavnik Christian Schmidt upotrebom bonskih ovlaštenja danas je omogućio prijenos 12,52 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji BiH Odlukom o donošenju Odluke o odobravanju raspodjele sredstava za pokriće rashoda u vezi sa Općim izborima u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Odluke su objavljene na stranici OHR-a i stupile su na snagu.

Upravo se čita:  GP BiH ima pune ruke posla: Drastično raste broj lica sa potjernica i sigurnosno interesantnih osoba

Schmidt je donio i Odluku o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i Odluke o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način Schmidt je omogućio finansiranje ne samo predstojećih izbora, već i svih drugih izbornih ciklusa.

Ova odluka de facto znači da finansiranje izbora u Bosni i Hercegovini više neće zavisiti od usvajanja državnog budžeta, što opet znači da se blokadama usvajanja budžeta više neće moći spriječiti finansiranje CIK-a.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo