Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Schmidt ostavio vremena do septembra: Ima li volje i želje političara da ponovo pregovaraju

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Na sastanku u OHR-u su prisustvovali predstavnici SDA, HDZ BiH, DF-a, NIP-a, SDP-a, Naše stranke, i SBB-a.

Sedam političkih stranaka u srijedu je bilo pozvano na sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom uoči objave odluke o nametanju izmjena Izbornog zakona kada je riječ o paketu integriteta izbornog procesa.

Proteklih dana pripremala se odluka i o političkim izmjenama što Schmidt ni jučer na press konferenciji nije želio jasno precizirati navodeći da sve ono što se pojavljivalo u medijima nije bilo finalno rješenje. Šutnja visokog predstavnika, pa i njegov odlazak i povratak u BiH proteklih dana dodatno su zagrijavali atmosferu, a nezadovoljstvo su građani iskazali na mirnim protestima u ponedjeljak pred zgradom OHR-a. Protesti su nastavljeni i naredna dva dana.

U svom obraćanju u kojem je obrazložio nametnutu odluku Schmidt je bio izričit i zatražio je od političkih lidera da se prihvate posla i ponude rješenja za probleme u funkcionisanju Federacije BiH, popunu Ustavnog suda FBiH, implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava.

I političkim predstavnicima je jučer bilo jasno da će visoki predstavnik reagirati ukoliko do dogovora i kompromisa ne dođe u narednih mjesec dana. Na sastanku u OHR-u su prisustvovali predstavnici SDA, HDZ BiH, DF-a, NIP-a, SDP-a, Naše stranke, i SBB-a.

U razgovoru za FTV Schmidt je kazao kako će se političarima sastati za nekoliko sedmica.

„Neka pripreme ideje, a mislim da ćemo u augustu ili septembru vidjeti. Nadam se da će neke stvari, poput blokade, biti riješene. A onda će i druge stvari biti riješene. Onda ćemo u odgovarajuće vrijeme donijeti odluku – orijentirat ću se šta je važno za građane. Ja sam optimist. Ja sam rekao da sam neko ko želi jasan razgovor, ali ne želim da se međusobno opterećujemo floskulama – sad je vrijeme da se djeluje“, kazao je Schmidt.

Ostalo je nejasno da li su politički lideri prepušteni sebi da pokušaju doći do dogovora i da li će biti međunarodne medijacije. Schmidt je jučer istaknuo ime predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela koji je polovinom juna okupio lidere parlamentarnih stranaka u Briselu. Zatraženo je i usaglašeno da se otvore vrata za kandidatski status nakon što bh. vlast ispuni obaveze. Za sada to nije urađeno.

Još nije poznato ko je spreman preuzeti na sebe prvi korak da pokuša sazvati ove stranke za jedan pregovarački sto usred priprema za Opće izbore, a kako bi se izbjeglo nametanje i tog dijela izmjena Izbornog zakona.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo