Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Schmidt poručio Dodiku: Nisam ja samo neka tetkica ovdje koja ispija kafice, ne varaj se

Nemojte propustiti

Prokomentirao je i Dodikovu otvorenu podršku Rusiji te da li je Zapad uvidio stvarnu opasnost u BiH i proruski utjecaj.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt komentarisao je aktuelna dešavanja u našoj zemlji kao posljedicu ruske invazije na Ukrajinu.

Schmidt smatra da “u BiH nije ugrožen mir” te da je “ubijeđen da možemo sačuvati mirni period kojeg imamo od završetka rata u BiH”.

– Ja ću dati svoj doprinos tome. Ali isto tako, snage EUFOR-a trebaju da stvaraju stabilnost i povjerenje, trebaju da budu jasan znak da svjetska zajednica, posebno Evropa, nisu zaboravile i ne zaboravljaju BiH. Ja znam šta to znači ovdje. To nije nikakav znak da je porasla bilo kakva napetost nego je znak podrške za BiH – kazao je Schmidt za Hayat.

Istakao je da će on dati svoj doprinos.

Upravo se čita:  Šta će Dodik reći na ovo? Višković o kamatnim stopama za RS: FBiH je bila pametnija, to je činjenica

– Mogu samo apelirati na gospodina Dodika i reći da se ne vara, nije da sam ja samo neka tetkica ovdje koja ispija kafice. Situacija može biti takva gdje ću morati reći da to ne može tako i odlučit ću kako bude trebalo. S obzirom na situaciju u svijetu, hoćemo zajedno neke stvari da uradimo. Ja ću dati doprinos tome – istakao je Schmidt.

Osvrnuo se i na SNSD-ov predloženi zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid u zamjenu za povratak u Državni parlament.

– Tako nešto nije uslov, nego ponuda. A ponuda je da se razgovara u Parlamentu i onda je to demokratsko rješenje. Pitanje šta se desilo u ovoj zemlji, ne samo u Srebrenici, nego i u drugim gradovima, sve etničke grupe imaju svoja iskustva i situacije koje niko ne želi vidjeti, ali društvo o tome mora razgovarati – kazao je Schmidt.

Upravo se čita:  U RS-u negoduju zbog američkih vojnih aviona koji će letjeti iznad BiH: "Takvi su bombardovali Srbiju"

Prokomentirao je i Dodikovu otvorenu podršku Rusiji te da li je Zapad uvidio stvarnu opasnost u BiH i proruski utjecaj.

– To je i tragično i neugodno. Slobodna zemlja, Bosna i Hercegovina, na Generalnoj skupštini UN-a odlučila je da sa najvećim dijelom zemalja osudi ovaj potez Rusije. A onda upravo preko Rusa poslati tamo neko pismo, stvarno ne znam šta da kažem na to i šta to treba da znači. Da li je Dodik građanin države BiH iz Republike Srpske ili Federacije BiH, to je svejedno. Prema vani trebaju pokazati isto stanovište. Mogao je nazvati u Beograd i gospodin Vučić bi mu rekao kakva je njegova pozicija i njegov stav. Srbija se nije uključila u sankcije, ali su ipak u UN-u osudili agresiju. Nemam razumijevanja za postupanje Dodika, kakav je cilj toga? Treba li pljeskati onima koji tjeraju djecu Ukrajine u bijeg? – kazao je Schmidt.

Upravo se čita:  Vojin Mijatović kaže da će on riješiti problem odlaska radne snage iz FBiH

Na pitanje koliko je ralno da BiH dobije kandidatski status za EU, Schmidt je odgovorio da to neće biti tako jednostavno ni za Ukrajinu.

– Ali, da se postavi nešto što bi bila neka vrsta izjave o nadležnosti, da se kaže da BiH pripada Evropi i nigdje drugo, to smatram vrlo važnim i ispravnim potezom. Opominjem samo one koji misle da mogu onih 14 prioriteta zaboraviti, nasloniti se na fotelju i ništa ne raditi, to ne. Puno će se toga tražiti i sigurno će se morati ta cijena. Evropa mora sada dati signal i staviti jasno do znanja da je zapadni Balkan Evropa i da ljudi trebaju da se osjećaju da su sigurni – kazao je Schmidt za Hayat.

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo