Utorak, 18 siječnja, 2022

Schmidt: Rat je završen, ali su ostala brojna neriješena pitanja, nije dovoljno reći da je rješenje…

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Schmidt je upozorio da trenutna situacija u kojoj se poziva na secesiju utiče ne samo na stabilnost u BiH nego i na cijelu regiju zapadnog Balkana zbog čega je teritorijalni integritet BiH ne samo fraza nego vrlo važna stavka koju je potrebno očuvati.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kazao je danas da je došlo vrijeme da svi shvate da je BiH važan faktor za miran i siguran razvoj za evropsku integraciju u cjelini.

On je govorio na današnjo konferenciji nazvanoj “Bosna i Hercegovina – 30 godina moderne nezavisnosti – izazovi i perspektive na putu u članstvo u Evropskoj uniji” održanoj u online formatu u organizaciji Ambasade BiH u Kopenhagenu i u saradnji s danskim Helsinškim komitetom za ljudska prava.

– Sadašnja blokada rada državnih institucija dolazi zbog loše interpretacije prava etničkih grupa te se mora razmišljati o promjenama Ustava. U posljednjih 15 godina Evropska unija i ostali mislili su da je najgore završeno i to je tačno jer je rat završen i BiH je krenula putem reformi, ali danas vidimo da su preostala brojna neriješena pitanja, rekao je Schmidt.

Upozorio je da trenutna situacija u kojoj se poziva na secesiju utiče ne samo na stabilnost u BiH nego i na cijelu regiju zapadnog Balkana zbog čega je teritorijalni integritet BiH ne samo fraza nego vrlo važna stavka koju je potrebno očuvati.

– Jedan od načina da se to potvrdi je i uvođenje sankcija kako su to učinile Sjedinjene Američke Države. To neće riješiti sve probleme, ali bi to bio znak za one koji podrivaju teritorijalni integritet zbog čega je potrebno zajednički donijeti odluku, dodao je Schmidt.

Smatra da nije dovoljno reći da je rješenje članstvo BiH u Evropskoj uniji nego je potrebno preduzeti odmah korake u stabilizaciji zemlje jer će u protivnom mlađe generacije nastaviti napuštati državu, a do kraja prošle godine desetine hiljada već su odlučile otići iz BiH, prenosi Fena.

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo