Petak, 20 svibnja, 2022

Schmidt se obratio Vijeću sigurnosti UN-a: Izbori u oktobru će biti održani, RS ide ka nezavisnosti

Nemojte propustiti

Visoki predstavnik je upoznao Vijeće sigurnosti UN-a i sa problemima kada je riječ o državnoj imovini kao i da nema državnog zakona, a da je suspendovao entitetski zakon RS kako bi spriječio raspolaganje državnom imovinom.

Visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se Vijeću sigurnosti UN-a na kojem predstavlja izvještaj o stanju u BiH. Ruski ambasador napustio je sjednicu uoči Schmidtovog obraćanja.

“Devet mjeseci je prošlo otkao sam preuzeo dužnost, i ovo nije lak posao ali mi je čast da sam ga preuzeo. Narod BiH zaslužuje razumijevanje i posvećenost međunarodne zajednice. To su vrijedni ljudi svakog etničkog porijekla i oni pripadaju EU, ali neke političke prepreke moraju biti uklonjene.

Iako ima određenih prijetnji ustavnom poretku BiH koji potiču iz jednog dijela BiH, izazovi njenoj funkcionalnosti postoje širom BiH.

Od prošle godine čak i međunarodni mediji špekulišu o mogućnosti još jednog rata. Demonstranti su se okupili ispred mog ureda i tražili da intervenišem i spriječim to. I 26 godina kasnije BiH je traumatizovana ratom.

Zahvalan sam na prisustvu EUFOR-a ali zašto je njihovo prisustvo i dalje potrebno. Vlasti RS nastavljaju primjenjivati retoriku i legislativu koja podriva ili može podriti ustavni okvir BiH.

U decembru RS je usvojila zaključke kojima se daju instrukcije Vladi da se povuče iz sporazuma o prijenosu ovlaštenja sa entiteta na državu. Zaključci obavezuju vlast RS da u roku od 6 mjeseci usvoje zakone uz odredbe da se državni zakoni prestanu primjenjivati u tom entitetu. Ukoliko se to desi u najmanju ruku bi to značilo da se RS povlači iz OS BiH koja je jedna od najznačajnijih reformi uz to potencijalno može doći i do formiranja njihove vojske. Ovaj pokušaj se može zaustaviti uz pomoć međunarodne zajednice. Vodeća stranka u RS stalno zagovara mirnu disoluciju zemlje i dali su cilj – nezavisna RS unutar države BiH. Nećemo mirno gledati kako se rastače 26 godina mira i napretka.

Fraza “originalni Dejton” se ponavlja u RS i predstavlja nepoštivanje Ustava BiH. Izmjene Ustava se ne mogu raditi unilateralno. Stalno sam pozivao na razgovore o svim strukturnim potrebama da se poboljša ustav ali s te strane nisam dobio nikakav odgovor. Visoki predstavnik kao odgovorni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma osigurava poštivanje ovih obaveza. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, najave RS-a podrivaju suverenitet BiH. Dužnost međunarodne zajednice je sačuvati prava konstitutivnih naroda bez ikakve dominacije.

Sastao sam se s majkama Srebrenice, one su živi podsjetnik na cijenu rata. U julu će obilježiti godišnjicu genocida. Moramo nastaviti kako bi ostvarili pomirenje i društvenu koheziju”, kazao je Schmidt.

Govorio je o stanju u FBiH navodeći da 3,5 godine nije imenovana nova Vlada FBiH kao ni u HNK.

“Ovo podriva demokratske principe i prava glasača. Druga ključna imenovanja nisu završena, imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH. Pregovori dvije stranke SDA i HDZ su u toku i HDZ ovo imenovanje koristi kao polugu, želi se uvesti određena legislativa, ali one moraju biti usklađena sa demokratskim principima. Što se tiče sporazuma o Izbornom zakonu on nije postignut ni nakon dvogodišnjeg napora. Uprkos naporima međunarodne zajednice paket nije usvojen, postoji još vremena, ali izbori zakazani za oktobar će biti održani. Pravični slobodni izbori moraju biti održani i građani moraju glasati.

BiH i međunarodna zajednica su na prekretnici. I dalje smo posvećeni BiH, pokazali smo odlučnost ali cijenimo i dijalog”, kazao je Schmidt.

Upozorio je na odlazak mladih iz BiH i političke tenzije koje ih tjeraju iz zemlje.

Visoki predstavnik je upoznao Vijeće sigurnosti UN-a i sa problemima kada je riječ o državnoj imovini kao i da nema državnog zakona, a da je suspendovao entitetski zakon RS kako bi spriječio raspolaganje državnom imovinom.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bivša prodavačica otkrila detalje iz marketa koje kupci ne primjećuju

Jedan kutak dućana savjetuje da izbjegavaju svi kupci, a to je zahod. Neimenovana bivša djelatnica supermarketa iz Britanije otkrila je...

Možda vas zanima i ovo