Petak, 22 rujna, 2023

Schmidt tvrdi: Dodika uvjerili da odustane od ponovnog formiranja VRS-a

Preporučeno

On je kazao da sada ne vidi opasnost od rata u BiH, te da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. godinu, kada je izbio rat u BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da je za sada oslabila prijetnja ponovnim uspostavljanjem Vojske Republike Srpske, ali da BiH i regija još idu ka krizi ako ne bude značajnog diplomatskog angažmana SAD-a i Evrope.

Upravo se čita:  SDA: Ako Schmidt ne bude provodio mandat u cijeloj BiH, Dejton je doveden u pitanje

Schmidt je rekao da su regionalni čelnici uverili člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje vojnika iz Oružanih snaga BiH i da ponovo napravi vojsku Republike Srpske.

“Vidimo da je poslije mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi povećanom potencijalu političkog i, nadamo se da ne, vojnog sukoba”, rekao je Schmidt za Guardian.

Upravo se čita:  Milorad Dodik pisao Christianu Schmidtu: Republika Srpska i ja kao predsjednik poštujemo međunarodnu zajednicu

On je kazao da sada ne vidi opasnost od rata u BiH, te da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. godinu, kada je izbio rat u BiH.

“Srećom, ima premalo raspoložive vojne imovine”, kazao je Schmidt.

On je, međutim, upozorio da Dodikova retorika i njegova obećanja da će prekinuti pravni i poreski sistem na državnom nivou vode BiH ka teškoj krizi.

Upravo se čita:  Duraković: Kada je otkazan sastanak sa Schmidtom, dobili smo ponudu koju sam odbio

“Ova samoispunjavajuća taktika došla je do tačke u kojoj se on ne može vratiti, a da ne izgubi obraz. Moj utisak je da smo vrlo, vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice”, naglasio je visoki predstavnik u BiH.

Dodao je da je “izazov takvog raspada BiH to što se to ne može ograničiti samo na BiH”.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Uništava mozak i predstavlja “pogonsko gorivo” za rak: Poslije 40. godine izbacite ovu namirnicu

Jedna od važnih životnih prekretnica svakako je jubilarni 40. rođendan. Osim brojnih promjena, nutricionisti savjetuju i promjenu prehrane, jer...

Možda vas zanima i ovo