Četvrtak, 25 travnja, 2024

Schmidt uputio novogodišnju poruku građanima BiH: Pred vama je obećavajuća godina, kandidatski status je jedinstvena šansa

Preporučeno

– Uvjeren sam da je većina građana ove zemlje umorna od klišeja da je BiH jedna haotična i nefunkcionalna balkanska država. Bosna i Hercegovina sada ima šansu da pokaže da može bolje.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) svim građanima Bosne i Hercegovine želi sve najbolje u 2023. godini.

– Iza vas je turbulentna godina koju su obilježile intenzivne javne rasprave i opći izbori. Pred vama je uzbudljiva i obećavajuća nova godina.

Evropska unija dodijelila je Bosni i Hercegovini kandidatski status za članstvo u EU. Iako su neki okorjeli skeptici pokušali umanjiti važnost ovog koraka, uvjeren sam da je ovo jedinstvena šansa.

Brzo formiranje organa vlasti na svim nivoima predstavljalo bi dokaz da je ciljeve moguće ostvariti i jasan znak da su barem neki političari spremni iskoristiti ovu šansu i raditi na daljnjem napretku BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH usvojilo program rada: Prioritet refeorme na EU putu

Istina jeste da vas čeka dug put: prihvaćanje standarda Evropske unije, usklađivanje politika i jačanje funkcionalnosti i odgovornosti institucija, ali ključna tačka je dosegnuta.

Nakon desetljeća neispunjenih obećanja i razočarenja, stvari su pokrenute s mrtve tačke. Iskoristite ovu priliku. BiH može biti i bit će dio evropske porodice. Tu i pripada. Napredak se može postići ako se provedu potrebne reforme, a očekujemo da je vrijeme blokada iza nas. Zapamtite: niko nema pravo blokirati budućnost ove zemlje i njenih građana – rekao je Šmit.

Upravo se čita:  Milorad Dodik: Mi smo se već razišli

Šmit je naveo kako sa zadovoljstvom može reći da je integritet izbornog procesa poboljšan, iako je još uvijek daleko od savršenog.

– Moje odluke su imale za cilj da doprinesu tom poboljšanju i osiguraju da se poštuju birači i njihova volja koju su pokazali na svojim biračkim listićima.

Ostala poboljšanja tek se trebaju uvesti, kao što je uvođenje novih tehnologija koje će osigurati brže prebrojavanje glasova i pomoći u sprječavanju izbornih prevara.

I što je najvažnije, moraju se uvesti mjere koje će omogućiti sudjelovanje građana, posebno sudjelovanje mladih, u radu institucija i procesu donošenja odluka. Osnova za to je u Federaciji BiH već osigurana temeljem mojih oktobarskih odluka. Institucije na drugim nivoima vlasti trebaju slijediti taj primjer.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

Uvjeren sam da je većina građana ove zemlje umorna od klišeja da je BiH jedna haotična i nefunkcionalna balkanska država. Bosna i Hercegovina sada ima šansu da pokaže da može bolje.

Moja poruka građanima BiH je sljedeća: natjerajte svoje političare da održe obećanje da će stvoriti zemlju u kojoj vrijedi živjeti, osigurati vašoj djeci perspektivu, razlog da ostanu ovdje i stvarnu šansu da napreduju i prosperiraju. Sretna vam Nova godina! – poručio je Šmit.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Milorad Dodik: Mi smo se već razišli

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, nastavlja svojim izjavama direktno ugrožavati ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Dodik je nastavio...

Još vijesti za vas