Petak, 17 rujna, 2021

Schwarz-Schilling digao sve na noge: “BiH se neće raspasti, ona je jaka. Susjedi Hrvatska i Srbija miješaju se u unutrašnje stvari BiH”

Autor:Hayat.ba

Nemojte propustiti

Na nagli zaokret politike Milorada Dodika prema SAD, Schwarz-Schilling govori da on samo nastavlja igrati svoju igru.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i političar Christian Schwarz-Schilling kazao je u ekskluzivnom razgovoru za Hayat.ba da je trenutno stanje u našoj zemlji komplikovano, kao i uvijek, ali je i poručio da se BiH neće raspasti.

– Secesionističke snage su jake, da, tu nema sumnje, ali Bosna je jača. Nažalost, susjedi Hrvatska i Srbija miješaju se u unutrašnje stvari BiH, a to komplikuje postojeću situaciju. Najveći zadatak BiH bi trebalo biti jačanje vladavine prava i demokratije. Činjenica je da se u ovom trenutku događa suprotno, da korupcija i nestabilnost prevladavaju i to dovodi do toga da ljudi u velikom broju napuštaju zemlju. To je najveća briga za budućnost Bosne i Hercegovine – kaže na početku razgovora Schwarz-Schilling.

On smatra kako je nedavni sastanak u Washingtonu, gdje su sporazum potpisali predstavnici Srbije i Kosova, najviše koristio Trumpu.

– On se tako želi istaknuti u predizbornoj kampanji. Dodik je preko Vučića pokušao uvesti RS u pregovore, ali to nije uspjelo i to je svima odmah bilo jasno. RS nema apsolutno nikakve veze s tim pregovorima i potpisima u Washingtonu – jasan je Schwarz-Schilling.

Osvrnuo se i na miješanje Zagreba u unutrašnje stvari BiH, ali i na sastanak vrha Hrvatske sa Miloradom Dodikom, kojeg je okarakterisao kao zaobilaženje Predsjedništva i institucija BiH.

– O tome sam već nekoliko puta pisao u DW-u i čak tražio da se EPP zbog ove politike pozabavi HDZ-om i dovede u pitanje njihovo članstvo u EPP-u. Ni EU ne može i ne treba pristati na to da se Dayton, Ustav BiH i Izborni zakon upotrebljavaju kao oružje za ostvarenje nekih vlastitih ciljeva. Sve su to samo unutrašnje stvari BiH i Hrvatska se mora apsolutno suzdržati u tim pitanjima. Mislim da se Hrvatska previše miješa u unutrašnje stvari BiH. Sastanak hrvatskog premijera Plenkovića samo s Dodikom zaobilaženje je Predsjednistva BiH i institucija u Sarajevu. Nikada nije posjetio Sarajevo, što je već davno trebao uraditi, dobri susjedi se tako ne ponašaju jedni prema drugima. Šta se posljednjih dana tamo dešava, protivno je svim diplomatskim običajima i zdravom razumu – naglašava Shwarz-Schilling te dodaje:

– I predsjednik Milanović pravi iste greške. Normalno bi bilo da sretnete svu trojicu predsjednika BiH ili bar onoga koji trenutno predsjedava, u tom bi slučaju to bio Šefik Džaferović. Ali, ne, Milanović poziva samo Dodika. Kakve to signale šalje i kakve on izjave u posljednje vrijeme daje vezano za BiH, zaista je neshvatljivo. Nerazumljive su i njegove riječi da Hrvatska “ne podržava inicijative za jednostranu reviziju Dejtonskog sporazuma”. Bilo bi vrlo poželjno da nam objasni šta pod tim podrazumijeva. Baš bih volio znati kako se to može jednostrano promijeniti Dayton!

Na nagli zaokret politike Milorada Dodika prema SAD, Schwarz-Schilling govori da on samo nastavlja igrati svoju igru.

– To znači da je najvažnije da se o njemu stalno priča, da je u centru zbivanja, bez obzira na to o čemu je riječ. Naročito sad, pred izbore u novembru – dodaje.

Na kraju se dotakao i godišnjice Daytona. Nekadašnji visoki predstavnik u BiH smatra da bi se Dayton, odnosno Ustav, morali mijenjati.

– Upravo sam napisao članak za “Deutsche Welle” o 25 godina Daytona i zašto je ovaj sporazum vrlo nepravedan. Naravno da bi se Dayton, tj. Ustav BiH morao mijenjati. Pa, i ja sam to pokušao 2006. godine s “Aprilskim paketom”.

S ovakvim Dejtonskim sporazumom, koji sada imamo, Bosnom i Hercegovinom se ne može upravljati. Ali, tri strane u Bosni godinama nisu mogle naći konsenzus o ustavnim amandmanima i zato i postoji taj negativan trend u razvoju BiH.

Međunarodna zajednica je Dejtonskim sporazumom dovela BiH u slijepu ulicu. Oni konačno, nakon 25 godina, moraju preuzeti odgovornost za to – zaključuje Christian Schwarz-Schilling u razgovoru za Hayat.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo