Srijeda, 12 svibnja, 2021

SDA: “Dan ruskih dobrovoljaca” u Višegradu mora biti zabranjen

Autor:Fena

Nemojte propustiti

U SDA smatraju da je formiranje ovog predmeta zamazivanje očiju, te su pozvali nadležne na zabranu ovakvog skupa.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet u slučaju “Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu, najavljeno za 12. april, prema prijavi Udruženja Žene-žrtve rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U SDA smatraju da je formiranje ovog predmeta zamazivanje očiju, te su pozvali nadležne na zabranu ovakvog skupa.

– Održavanje skupa “Dan ruskih dobrovoljaca”, zakazanog za 12. april u Višegradu mora biti zabranjeno zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Ukoliko odgovorne osobe iz MUP-a RS to ne učine, bit će zajedno sa organizatorima suodgovorne za počinjenje ovog krivičnog djela.

Tužilaštvo BiH konačno mora početi da radi posao iz svoje nadležnosti, a prestati zamazivati oči javnosti tzv. “formiranjem predmeta”, koje ne znači ništa. S obzirom na to da postoje brojni dokazi da su ruski dobrovoljci počinili niz ratnih zločina na području Višegrada, Tužilaštvo BiH mora, uz angažman SIPA-u, privesti na saslušanje sve ruske državljanje koji se evetualno pojave u Višegradu – stoji u saopćenju SDA.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo