Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

SDA: JMBG za spas ministarskih fotelja SDP i SBB!

Nemojte propustiti

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je usvajanje Prijedloga zakona o Jedinstvenom matičnom broju spas za ministarske fotelje SDP-a i SBB-a.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

– Prijedlog zakona o (JMBG) koji je danas jednoglasno usvojilo Vijeće ministara BiH je bespogovorno prihvatanje ultimatuma srpskih političkih stranaka iz entiteta RS isključivo zarad očuvanja ministarskih fotelja SDP-a i SBB-a – saopćila je SDA.

Mišljenja su da ukoliko stupi na snagu, ovakvo rješenje ograničava temeljna ljudska prava i slobode građana (pravo na kretanje, tj. izbor mjesta prebivališta, lični dokumenti, mogućnost raspolaganja imovinom itd.) i svodi ih na etnička područja.

Iz SDA podsjećaju da najskoriji primjeri brutalnosti i nasilja vlasti Republike Srpske nad preživjelim Srebreničanima i članovima porodica žrtava genocida to nedvosmisleno pokazuju.

– Sudeći prema do sada iskazanoj spremnosti SDP-a i SBB-a da po svaku cijenu očuvaju svoje pozicije, ovakva odluka mogla bi postati presedan za svođenje drugih nadležnosti države eksplicitno u okvire entitetskih linija (SIPA, OSA, Uprava za indirektno oporezivanje itd.) – naglašava se u saopćenju.

SDA neće podržati ovakvo razvlašćivanje države Bosne i Hercegovine, saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo