Utorak, 22 lipnja, 2021

SDA najavila šta će Federacija poduzeti ako RS formira rezervni sastav

Nemojte propustiti

Iz Stranke demokratske akcije navode da moraju uzeti u obzir da FBiH raspolaže sa puno većim finansijskim i drugim kapacitetima

Stranka demokratske akcije (SDA) je upozorila vlasti RS-a da budu svjesne posljedica svojih najava o formiranju rezervnog sastava entitetske policije i poziva ih da obustave taj proces.

Stranka demokratske akcije (SDA) upozarava vlast u bh. entitetu Republika Srpska da odustanu od procesa formiranja rezervnog sastava policije.

“Uvođenje rezervnog sastava narušit će dosadašnji balans u broju policijskih službenika i negativno utjecati na opću sigurnosnu sliku u Bosni i Hercegovini, posebno jer te najave dolaze u trenutku kada Milorad Dodik ponovo iscrtava neke nove karte tzv. ‘velike Srbije’, nauštrb BiH i Crne Gore”, poručuju iz SDA.

Kako se navodi u saopštenju ove stranke, Dodik i vlasti u RS-u bi morali biti svjesni da su oni koji su 90-ih godina prošlog stoljeća u ime srpskog naroda crtali karte i uvodili rezervne sastave završili u ćelijama Haškog tribunala, te da je pokušaj stvaranja “velike Srbije” donio patnje i gubitke svim narodima u regiji, a naročito Srbima.

– Također moraju biti svjesni da će, ukoliko vlasti entiteta RS budu insistirale na uvođenju rezervnog sastava policije, to izazvati odlučan i konkretan odgovor u Federaciji BiH i njenim kantonima, u vidu uvođenja rezervnog sastava i opremanja policije u FBiH – dodaju iz SDA.

Iz Stranke demokratske akcije navode da moraju uzeti u obzir da FBiH raspolaže sa puno većim finansijskim i drugim kapacitetima kada je u pitanju moguća nabavka dodatne opreme i angažovanja ljudstva za policijske snage.

– Zato je najbolje da se uopće ne kreće u takav proces. Pozivamo vlasti RS da ne poduzimaju nikakve poteze u tom smjeru, jer izazivanje bilo kakve nestabilnosti nije u interesu nijednog naroda i građana u BiH, ali i regiji – saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću Stranke demokratske akcije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo