SDA: Nije nam jasno koji to prijedlog iz Srbije o međudržavnoj granici podržava Dodik | | Bh-index

SDA: Nije nam jasno koji to prijedlog iz Srbije o međudržavnoj granici podržava Dodik

Izdvojeno    Datum: 14.07.2019.    
Autor: Redakcija


Stranka demokratske akcije (SDA) se oglasila saopćenjem nakon izjava predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojim tvrdi da “bošnjačka strana” ne prihvata prijedlog kojim bi se potpisivanjem ugovora riješilo pitanje granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

– Tvrdnja Milorada Dodika kako “bošnjačka strana” ne prihvata prijedlog kojim bi se potpisivanjem ugovora riješilo pitanje demarkacije postojeće međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, proizvoljna je i potpuno neutemeljena, saopćeno je iz SDA.

U saopćenju dalje navode da “Srbija nikada institucijama BiH nije dostavila konkretan i zvaničan prijedlog za rješenje ovog pitanja”.

– Srbija nikada institucijama Bosne i Hercegovine nije dostavila konkretan i zvaničan prijedlog za rješavanje ovog pitanja, tako da se nema šta niti prihvatiti, niti odbiti.

Zato je nejasno koji to prijedlog iz Srbije podržava Dodik. Pozivamo ga da javnosti Bosne i Hercegovine predoči dokument kojeg on podržava, a „bošnjačka strana“ navodno odbacuje, i neka kaže kada je on službeno dostavljen institucijama BiH”.

SDA poziva Dodika da istraje u prijedlogu kojeg je iznio sa Samitu SEECP-a.

– Ujedno ga pozivamo da istraje u prijedlogu kojeg je iznio na Samitu SEECP-a na Jahorini o potrebi formiranja međudržavnih komisija koje bi rješavale ova pitanja, jer je to jedini ispravan put.

Nažalost, s velikom sigurnošću možemo tvrditi da se ništa od ovoga neće desiti, jer Srbija neće dostaviti službeni prijedlog, niti će prihvatiti da ovo pitanje rješavaju državne komisije za granicu BiH i Srbije u bilo kom formatu. Srbiji očigledno ne odgovara da se granicom transparentno bave stručnjaci i nadležne državne komisije, pa se stoga ovo pitanje s vremena na vrijeme bombastičnim izjavama nastoji politizirati”, saopćeno je iz SDA.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.