Petak, 29 rujna, 2023

SDA odgovorila na kritike Ambasade SAD: Iznenađeni smo, ništa od navedenog nije istina

Preporučeno

Ističu da su tvrdnje iz Ambasade SAD-a o “blokiranju i uzurpiranju istraga od strane SDA” posebno paušalne.

Stranka demokratske akcije danas je odgovorila na kritike Ambasade Sjedinjenih Američkih Država koja je kritizirala ovu stranku da blokira borbu protiv korupcije kada je riječ o nekim istragama.

Iz SDA tvrde da su iznenađeni sadržajem saopštenja Ambasade SAD u kojem se tvrdi da SDA i njeni funkcioneri pokušavaju blokirati i uzurpirati istrage protiv korupcije, da SDA doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH, i da preferiraju retoriku podjela nasuprot nastojanjima za pomirenje.

Upravo se čita:  Ministar izazvao burne reakcije: Nešić podijelio lažnu sliku Vijećnice s bojama zastave Kosova i zaprijetio gradonačelnici Sarajeva

“Ništa od navedenog nije istina. Istina je upravo obratna navedenom, SDA se energično suprotstavlja politikama blokada i podjela koje proizvode disfunkcionalnost države i Federacije BiH. Naravno, nije moguće izbjeći jasnu i jaku retoriku u političkoj borbi sa snagama koje negiraju genocid i slave ratne zločince otvoreno zagovarajući postizanje ratnih ciljeva. Ali to nije suprotstavljanje ‘nastojanjima za pomirenje’, već bazična odbrana ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta zemlje”, poručuju iz SDA.

Ističu da su tvrdnje iz Ambasade SAD-a o “blokiranju i uzurpiranju istraga od strane SDA” posebno paušalne.

Upravo se čita:  Kako pišu regionalni mediji: Dodik će proglasiti zakon kakav je uveo Putin

“S obzirom da je cjelokupnoj javnosti poznato da u vrijeme mandata glavne tužiteljice Gordane Tadić, koja je završila upravo na američkoj crnoj listi, sav fokus Tužilaštva BiH bio usmjeren na područja na kojima žive Bošnjaci. Protiv takvog odnosa Tužilaštva jesmo reagirali, jer smatramo da se zakon mora primjenjivati jednako na sve, ne koristeći pravosuđe za političke obračune. SDA je podržavala i uvijek će podržati nepristrasan i profesionalan rad tužilaštava i sudova, koji će zakone države BiH primjenjivati jednako na svakom dijelu teritorije BiH i prema svakom građaninu BiH”, navodi se u reakciji.

Upravo se čita:  Stevandić prijeti: Bilo kakav atak na sigurnost Dodika put je u nezavisnost RS

Na kraju naglašavaju da očekuju da se istraže i navodi o korupciji u entitetu RS, područjima na kojima Vlada HDZ, ali i o tajnim ugovorima sa kineskim firmama u Kantonu Sarajevo, kao i sumnjivo trošenje više od 100 miliona KM u ovom kantonu na osnovu zloupotrebe Uredbe o kontroli javnih nabavki, o kojoj će se izjasniti Ustavni sud BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo