Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

SDA odgovorila Vučiću: Dobri odnosi se grade između država, ali za to je potrebna iskrenost

Nemojte propustiti

– Kada se izgrade dobri međudržavni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije, po automatizmu će se popravljati i odnosi između Srba i Bošnjaka kao naroda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić po ko zna koji put u javnost je plasirao tezu o potrebi dobrih odnosa „Srbije i Bošnjaka“, odnosno „Srba i Bošnjaka“. Svaki put, očigledno namjerno, Vučić iz formule o dobrim odnosima izostavlja Bosnu i Hercegovinu, što stavlja znak pitanja na dobronamjernost njegovih javno izrečenih stavova, kažu u reakciji iz Stranke demokratske akcije.

“Dobri odnosi u cijeloj regiji su svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država. Kada se izgrade dobri međudržavni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije, po automatizmu će se popravljati i odnosi između Srba i Bošnjaka kao naroda. I za jedno i za drugo potrebni su iskrenost i konkretna djela, a ne slanje dvosmislenih poruka.

Upravo takvu poruku predsjednik Srbije šalje i kada povezuje Kosovo i bh. entitet Republika Srpska, tvrdeći da su „Bošnjaci priznali Kosovo, pa zašto se onda traži da on ne prizna RS“. Zna, naravno, Vučić da narodi ne priznaju države, već da se države međusobno priznaju, kao i što zna da se u međunarodno-pravnom smislu Kosovo i entitet RS nikako ne mogu povezivati.

Jedina poveznica između Kosova i entiteta RS jesu teški ratni zločini koje je srpska strana počinila na ovim područjima, pa bi Vučiću vjerovatno bilo mudrije da ovakva poređenja ubuduće izbjegava”, navodi se.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Avdović iz New Yorka: Odnosi između BiH i Hrvatske mogu samo biti odlični, živim za dan kada će takvi i postati

- Milanovića više ne treba komentirati, neka ga komentiraju Andrej Plenković i službe - kazao je Avdović O jučerašnjoj sjednici...

Možda vas zanima i ovo