Subota, 18 svibnja, 2024

SDA oštro reagovala na poteze NSRS-a: Ovo ja najgrublji nasrtaj na Dejton do sada, OHR mora reagirati

Autor:Klix.ba

Preporučeno

“Očkujemo da visoki predstavnik sa riječi pređe na djela. Pozdravljamo njegovu zabrinutost i direktno upozorenje da NSRS ne ide o ovom pravcu, ali očekujemo da, nakon što se današnja sjednica završi, sankcioniše one koji rade na kršenju Dejtona”

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je konferenciju za medije povodom tačaka dnevnog reda koje se nalaze na sjednici Narodne skupštine RS-a koja je u toku.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, rekao je da današnja sjednica NSRS-a sa tačama dnevnog reda koje se tiču zakona o entitetskom VSTV-u i o nepokretnoj imovini, dosada najgrublji nasrtaj na Dejtonski sproazum.

Upravo se čita:  Federacija se zadužila za skoro 30 miliona KM

“Očkujemo da visoki predstavnik sa riječi pređe na djela. Pozdravljamo njegovu zabrinutost i direktno upozorenje da NSRS ne ide o ovom pravcu, ali očekujemo da, nakon što se današnja sjednica završi, sankcioniše one koji rade na kršenju Dejtona”, rekao je Osmanović.

Dodao je da je Klub SDA dosad uradio ono što je po Ustavu njegova nadležnost. Zatražili su ocjenu ustavnosti do sada donesenih zakona i određenih odluka i očekuju da se Ustavni sud o tome očituje.

Podsjetio je da su vlasti RS-a, odnosno 12 poslanika iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH 2008. pokrenuli postupak ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH o donošenju zakona o VSTV-u BiH.

Upravo se čita:  Kafa polako postaje luksuz: Čeka li nas novo poskupljenje?

“Ustavni sud BiH je u svojoj odluci 2009. potvrdio da je zakon o VSTV-u BiH usaglašen s Ustavom BiH. Državna nadležnost se ne može prenositi na entitet jer za to ne postoji ustavni osnov a to je jasno naznačeno i u odluci Ustavnog suda. Ako imaju zamjerke na Zakon, to se treba pokrenuti u Parlamentu BiH i da se tu otvore rasprave”, naglasio je.

Zaključio je da, ako ovdje izostane reakcija međunarodne zajednice, prije svega visokog predstavnika, onda ulazimo u anarhiju.

Upravo se čita:  Sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a: Kako dalje?

Alma Čolo, zastupnica SDA kazala je da, kada je riječ o nepokretnoj imovini, postoji presuda Ustavnog suda o državnoj imovini i jedina je nadležnost Parlamenta BiH da donese svoj zakon kojim će urediti oblast raspolaganja državnom imovinom.

Državna imovina proizilazi i iz kontinuiteta BiH. BiH je, prema sporazumu o sukcesiji, kao i sve druge republike bivše države, postala titular nepokretne imovine na svojoj teritoriji, pa entiteti ne mogu biti titular te imovine, dodala je.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas