Četvrtak, 28 listopada, 2021

SDA: Podržavamo opravdane proteste i zahtjeve građana BiH

Nemojte propustiti

Stranka demokratske akcije (SDA) podržava opravdane proteste i zahtjeve građana Bosne i Hercegovine prezentirane na mirnim protestima u Sarajevu “kao odraz njihovog nezadovoljstva (ne)radom i aktivnostima stranaka parlamentarne većine (SDP, SNSD, HDZ BiH, SBB, SDS i HDZ 1990) i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

– Vladajuća garnitura i ministri u Vijeću ministara pokazali su da nisu u stanju rješavati nagomilane probleme sa kojima su država Bosna i Hercegovina i njeni građani najozbiljnije suočeni od potpisivanja Dejtonskog sporazuma – navodi SDA u saopćenju za javnost.

Kako se dalje navodi, to se odnosi na provođenje presude u predmetu Sejdić i Finci, provođenje presude Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne i državne imovine, donošenje zakona o JMBG u skladu sa Ustavom BiH…

– Nerješavanje ovih i drugih problema dovelo je do stagnacije kako u procesima unutarnje integracije države i društva, tako i njenog puta prema EU i NATO-u, dok su građani onemogućeni u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava – navode iz SDA.

Ova stranka, istovremeno, poziva sve parlamentarne stranke “da prestanu blokirati rad državnih institucija, prije svega Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine te da ne zloupotrebljavaju opravdano nezadovoljstvo i zahtjeve građana iskazane na protestima, jer za to ne postoji nijedan razlog”.

SDA smatra da ne postoje nikakvi sigurnosni rizici za rad bh. institucija što su potvrdili i relevantni domaći i međunarodni subjekti.

Blokiranje i nerad državnih institucija, osim što predstvaljaju antidejtonsko djelovanje, suprotni su intreresima i zahtjevima svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo