Utorak, 28 rujna, 2021

SDA poručila SDP-u: Ne ponavljajte grešku iz 1992., kada ste bili suzdržani i pasivni u historijskim okolnostima

Nemojte propustiti

Jučerašnja najava SDP-a da će napustiti razgovore o izmjenama Izbornog zakona jasno govori da oni nikada nisu ni željeli rješenje tog pitanja nego je namjera bila tim povodom izazvati haos i nestabilnost, saopćila je SDA.

Izuzetno komplicirano pitanje izbornog zakonodavstva, što prodrazumijeva i promjene ustava, je moguće riješiti isključivo konsenzusom svih parlamentarnih stranaka.

Prilikom tih promjena mora se sačuvati osjetljivi balans etničkog i građanskog , jer to čuva stabilnost i može da odredi budućnost BiH.

U ovome posebnu odgovornost imaju SDP i DF, pogotovo SDP koji je 2002. godine, za vrijeme Alijanse za promjene prihvatio asimetrična rješenja u entitetskim ustavima.

Prihvatili su da u Federaciji BiH putem predsjednika i potpredsjednika entiteta i Doma naroda svi narodi odlučuju o svim pitanjima, a da u entitetu RS Bošnjaci i Hrvati ne odlučuju ni o čemu, pa čak ni o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa.

Prihvatili su da se potpredsjednici u FBiH pitaju o svemu s pravom veta, a dapotpredsjednici u entitetu RS budu samo ikebana bez ikakvih ingerencija.

Prihvatili su da Dom naroda FBiH odlučuje o svemu, a da Vijeće naroda u RS-u nema praktično nikakvih ingerencija. Zbog takvog SDP-ovog rješenja Bošnjaci i Hrvati u RS-u su spriječeni da ostvare bilo kakve svoje interese pa čak i vitalne.

Nastavljajući takvu politiku ovih dana Nikšić ponovo nudi usluge svoje partije Miloradu Dodiku.

Stoga, SDA poziva OHR da se uključi u kreiranje rješenja izmjena izbornog zakona, da ispravi ove greške i da se u bh. entitetima uspostave simetrična rješenja za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

SDA će nastaviti sudjelovanje u svim razgovorima kojima je cilj pronalaženje najboljeg rješenja u interesu BiH i svih građana, ali neće prihvatiti ništa što nije rezultat konsenzusa svih parlamentranih stranaka. Niko se ne može izuzeti od odgovornosti za ovaj proces.

SDP ne bi smio ponoviti grešku koju je napravio 1992.godine kada je zaledio svoje političko djelovanje. Biti suzdržan i pasivan u dramatičnim historijskim okolnostima znači raditi protiv interesa vlastite zemlje i naroda, saopćeno je iz SDA.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

KCUS mora platiti 35.000 KM odštete porodici Nadin Smajlović, ali to nije sve

Krajem novembra 2019. godine porodica Smajlović je podnijela tužbu zbog naknade štete. Prema presudi KCUS je povrijedio pravo na privatnost...

Možda vas zanima i ovo