Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

SDA poručila Valentinu Inzku: Umjesto žaljenja što zakon o zabrani negiranja genocida nije usvojen, trebao bi ga nametnuti sam

Nemojte propustiti

Takvu obavezu i moć ima kao Visoki predstavnik, a obećanje da će to uraditi u više navrata je dao porodicama žrtava.

Visoki predstavnik, Valentin Inzko, izjavio je danas da je žalosno to što Dom naroda BiH propustio priliku da izglasa zakon o zabrani negiranja genocida.

Tim povodom, saopćenjem su se oglasili iz SDA, te su Inzku poručili da ne treba iskazivati svoje žaljenje zbog neusvajanja pomenutog zakona, već da bi konačno trebao pokazati odlučnost i sam nametnuti taj zakon.

– Visoki predstavnik Valentin Inzko ne bi trebao izražavati žaljenje zbog neusvajanja zakona o zabrani negiranja genocida, već bi trebao pokazati odlučnost i taj zakon konačno nametnuti.

Takvu obavezu i moć ima kao Visoki predstavnik, a obećanje da će to uraditi u više navrata je dao porodicama žrtava.

Negiranje kao “završna faza genocida” o kom Inzko govori već je iza nas, s obzirom da smo duboko zagazili u fazu glorificiranja i slavljenja odgovornih za počinjeni genocid i ostale ratne zločine.

Ta faza nije “završna faza genocida”, već je to priprema za novu agresiju i zločine.

Ukoliko su Vijeće za provedbu mira i Ured visokog predstavnika propustili odlučno reagovati u prethodnoj fazi, u ovoj ne smiju ponoviti istu grešku i dozvoliti da se zlo ponovo probudi, navodi se u saopćenju SDA.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo