Petak, 25 lipnja, 2021

SDA poziva na prestanak nasilja i zajedničku akciju očuvanja države

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA), koji je danas zasjedao u proširenom sastavu s kantonalnim predsjednicima, smatra da građani imaju pravo na mirne i nenasilne proteste radi iskazivanja opravdanog nezadovoljstva teškom ekonomsko-socijalnom situacijom u zemlji.

Ujedno, Kolegij osuđuje “aroganciju, indolenciju i nedostatak sluha pojedinih nosilaca vlasti jer se nije na vrijeme razgovaralo s građanima o rješavanju njihovih problema”.

SDA poziva vlast na svim nivoima u BiH da u dijalogu s građanima i bez odlaganja usvoje mjere radi veće socijalne pravde, efikasnije socijalne zaštite i zapošljavanja.

Ove mjere odnose se naročito na smanjenje visokih plata, sprečavanja njihovog rasta, smanjenje rastrošnosti i uspostvau odgovarajućeg fonda za ove namjene.

Ocjenjuje se da su na žalost opravdani protesti građana zloupotrijebljeni od huliganskih grupa, što je rezultiralo brutalnim nasiljem u kojem je povrijeđen veliki broj ljudi te napadnute ključne institucije i simboli ove zemlje.
Ističe se da je povrijeđeno nekoliko stotina ljudi, od čega najviše policajaca, te da je nanesena materijalna šteta koja se mjeri desetinama miliona KM.

SDA najoštrije osuđuje atak na državu i nasilje koje vodi u anarhiju. Traži hitnu istragu i poduzimanje zakonskih mjera prema organizatorima i počiniocima nasilja i destrukcije.

– Pozivamo sve političke stranke da ne politiziraju ovu situaciju, da djeluju smirujuće i daju punu podršku nadležnim organima da u skladu sa zakonom rade svoj posao. Tražimo da Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, Vlada FBiH, te kantonalne vlade rade u stalnom zasjedanju i prate situaciju – ističe se u saopštenju SDA.

Traži se od ministra sigurnosti BiH da konačno uspostavi krizni štab i u skladu s ustavom i zakonom preuzme koordinirajuću ulogu s ciljem stavljanja u funkciju policijskih agencija, a radi zaštite lične i imovinske sigurnosti građana i državne imovine, jer je ta aktivnost do sada izostala.

Javnosti se skreće pažnja na činjenicu da su nasilni protesti organizovani isključivo tamo gdje Bošnjaci čine većinu.
SDA će ustrajati na utvrđivanju povezanosti ovih rušilačkih napada sa namjerama nekih centara i njihovih planova vezanih za budućnost BiH.

Ova stranka ponavlja da neće dozvoliti dodatne etničke i teritorijalne podjele zemlje.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo