Subota, 15 svibnja, 2021

SDA poziva PIC da uvede sankcije Milodardu Dodiku zbog secesionističkih prijetnji

Nemojte propustiti

SDA smatra da je krajnje vrijeme da PIC prestane uzmicati ”pred političkim siledžijstvom, te da sankcionisanjem propagatora secesionizma, spriječi destabilizaciju u zemlji”.

Stranka demokratske akcije poziva zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) da, u skladu sa svojim mandatom, uvedu sankcije predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, ”zbog secesionističkih prijetnji kojim ugrožava Dejtonski mirovni sporazum”.

Kako se navodi u saopćenju, Milorad Dodik već duži vremenski period djeluje direktno protiv stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini i usporava i blokira reformske procese.

”Njegove stalno ponavljane izjave, kojima prijeti secesijom RS i rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, praćene blokadom bh. institucija, onemogućavaju prijeko potrebni politički i društveni dijalog kojim bi trebalo da se ubrzaju integracijski procesi u korist svih građana i naroda u BiH. Umjesto da sve političke snage u BiH budu usmjerene u ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što bi našoj zemlji omogućilo dobijanje kandidatskog statusa i opći napredak, prinuđeni smo da odgovaramo na prijetnje secesionizmom koje svakodnevno upućuje Dodik”, kažu u SDA.

SDA smatra da je krajnje vrijeme da PIC prestane uzmicati ”pred političkim siledžijstvom, te da sankcionisanjem propagatora secesionizma, spriječi destabilizaciju u zemlji”.

”To je osnovna obaveza PIC-a definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Londonskom konferencijom”, poručuju iz SDA.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto

Meteorološko ljeto počinje 1. juna, ali ljetni solsticij, koji će označiti početak astronomskog ljeta, događa se 20. juna. Svjetski...

Možda vas zanima i ovo