Utorak, 7 veljače, 2023

SDA predlaže novu koaliciju, HDZ odlazi u opoziciju

Nemojte propustiti

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) Bosne i Hercegovine zaključio je danas u Sarajevu da se neće miješati u rješavanje krize federalne vlasti, te nije donio odluku na osnovu koje bi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko posegnuo za bonskim ovlastima kako bi bio deblokirao proces imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Izražena je zabrinutost zbog neučinkovitosti ključnih institucija u Federaciji BiH.

”Ostaje obaveza nadležnih domaćih institucija da hitno popune upražnjena mjesta u Ustavnom sudu i Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Federacije BiH, kako bi osigurali propisno funkcioniranje ovih institucija. Vrijeme je od suštinskog značaja. Vlasti moraju prestati očekivati od međunarodne zajednice da radi njihov posao i umjesto toga trebaju objasniti kako namjeravaju pokrenuti ovaj proces i konačno imenovati sudije na upražnjena mjesta”, navodi se u zajedničkoj izjavi po završetku sastanka ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Kako je, nadalje, istaknuto, sve dok se ne nađe rješenje za zastoj u Federaciji BiH, i Vlada i Parlament FBiH moraju poštivati svoje odgovarajuće ustavne uloge.

Visoki predstavnik Valentin Inzko će sazvati sastanak predsjednika i dva potpredsjednika FBiH sa kolegijem Doma naroda federalnog Parlamenta kako bi od njih direktno dobio informaciju o načinu kako namjeravaju riješiti ovo pitanje.

Ambasadori očekuju da će svi politički zvaničnici konstruktivno djelovati da bi se omogućilo imenovanje sudija Ustavnog suda u FBiH.

”Jasno je da niti jedna grupa stranaka u Federaciji BiH nije bez krivnje za trenutnu situaciju. Uključene strane se moraju suzdržati od poduzimanja bilo kakvih daljnjih koraka koji bi mogli destabilizirati situaciju. Takve radnje su potpuno neprihvatljive. Sve dok se ne nađe rješenje za zastoj, i Vlada i Parlament moraju poštivati svoje odgovarajuće ustavne uloge”, navedeno je u izjavi.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić izjavio je za agenciju Anadoliju da su u toj stranci i očekivali ovakav stav PIC-a, jer je do ovakve situacije u FBiH dovela ”bahatost i slijepo provođenje volje jednog lidera”.

”Isključivi krivac za kompletnu situaciju od izbora 2010. godine do danas jeste lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija. On je za dvije godine na političkoj sceni uspio koalirati sa svima. Prvo je krenuo s izrazitom željom da dva HDZ-a ne budu u vlasti, a danas grčevito udovoljava svim zahtjevima Dragana Čovića i Milorada Dodika. On je unio politički haos u ionako neuređenu političku scenu u BiH”, tvrdi Sarajlić.

Dodao je kako SDP-ovi kadrovi sada moraju prestati slijepo slušati Lagumdžiju i da se ”vrate poslu za kojeg su položili zakletvu”.

”Oni nisu položili zakletvu da ispunjavaju želje Zlatka Lagumdžije već da budu ministri u Vladi FBiH i ispunjavaju svoje obaveze za dobrobit svih građana. Podsjećam da su sve strateške odluke na Vladi FBiH donesene jednoglasno. Nesporazum je došao zbog slijepog provođenja Lagumdžijine politike, pokušaja ovladavanja javnim sektorom i stavljanja svega pod partijsku šapu SDP-a. Tome se SDA usprotivila i tada je postala nepoželjan partner za SDP”, ističe Sarajlić za agenciju Anadolija.

Nadalje, kaže da će političke stranke u FBiH shvatiti da avanturizam Lagumdžije ne donosi nikome dobro, ni građanima, ni strankama, niti liderima. Na pitanje, da li se otvara prostor i za nove koalicije, Sarajlić je odgovorio:

”Sve što je obećao Čoviću i Dodiku Lagumdžija ne može sprovesti. Naravno, onda realno treba sjesti za stol i pokušati naći partnerstvo na nekim realnim osnovama, na mogućem zadacima i ciljevima, a ne na nekim iluzijama koje je Lagumdžija obećavao samo da bi ostao ministar vanjskih poslova BiH. Ni građani, niti problemi ne mogu čekati da se okupi nekoliko lidera. Instrumenti sistema moraju raditi”, poručio Sarajlić.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović ističe da je, također, očekivao ovakvu odluku međunarodne zajednice.

”No, očekivao sam da se povuku neke prethodne odluke koje su dovede do ovakvog stanja. Ja sam zagovornik da mi moramo tražiti rješenja i da više ne biramo nelegitimne i nelegalne predstavnike u vlast, jer to sigurno vodi u krizu. Možda je to poruka svima da sjednemo, da se uozbiljimo i da tražimo rješenja. Rješenja tražimo za sebe, a ne za OHR i međunarodnu zajednicu”, poručio je Čović u izjavi za agenciju Anadolija.

Dodao je kako teško pronaći rješenje kada su se stvari na političkoj sceni ovako zakomplicirale.

”Oni koji su preuzeli fotelje trebaju preuzeti i odgovornost. Mi smo izvan izvršne vlasti u FBiH. Naše je da budemo konstruktivna oporba koja će ukazivati na sve što se dešava i što je loše urađeno”, ističe Čović.

Upitan je li to definitivna potvrda ranije najave da će HDZ BiH ići u opoziciju, Čović je za Anadoliju kazao:

”Mi smo već u oporbi. Čudno je samo, to ljudi teško mogu vani razumjeti, da ste većina u Parlamentu FBiH, da imate uvjerljivu većinu koja je iskazala nepovjerenje nekoj izvršnoj vlasti, a ta izvršna vlast i dalje drži pozicije. Mi se nećemo otimati za te pozicije. Evidentno, ustavno-zakonski okvir oko funkcioniranja izvršene vlasti u FBiH je takav da postoji jako puno mehanizama za blokade. One će se sada vješto koristiti kao takve. Nisam apsolutno više optimističan u tom segmentu da ima smisla nadati se nećemo dobrom u nekom kratkom vremenu”.

Premijer Federacije BiH i član Predsjedništva SDP-a Nermin Nikšić rekao je da je izjava Ureda visokog predstavnika je očekivana i u skladu sa ranijim stavovima međunarodne zajednice prema kojim su domaći politički subjekti dužni rješavati nagomilane probleme. On smatra je, ipak, potrebna intervencija OHR-a.

”Ukoliko bi se poštivale zakonske i ustavne norme i procedure, i kada se ne bi blokirale institucije poput Ustavnog suda FBiH, kroz zloupotrebu pokretanja procedure zaštite vitalnog interesa, kada se ne bi blokirala rekonstrukcija Vlade i kada se ne bi pokušavale donijeti nezakonite odluke na sjednici Vlade FBiH, ja bih imao isti stav”, saopćio je premijer Nikšić.

Dodaje da ”niko nema pravo tražiti od nas da preuzimamo odgovornost u situaciji kada jasno deklarirana manjina blokira funkcioniranje institucija i rekonstrukciju Vlade”.

”Mi smo spremni preuzeti odgovornost za reformske procese, ukoliko sastav Vlade Federacije BiH bude odgovarao sastavu parlamentarne većine”, stav je Nikšića.

(Anadolija)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Proizvod iz Hrvatske se povlači iz prodaje zbog bakterije: Provjerite imate li ga kod kuće

Agencija za sigurnost hrane u BiH još se nije oglasila da li ovog proizvoda ima na našem tržištu Državni inspektorat...

Možda vas zanima i ovo