Petak, 25 lipnja, 2021

SDA predložila formiranje dva nova ministarstva

Nemojte propustiti

Tokom sastanka SDA i SNSD-a, Stranka demokratske akcije (SDA) predložila je formiranje dva nova ministarstva na nivou Bosne i Hercegovine. Kako je potvrdio zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović riječ je o ministarstvima poljoprivrede i evropskih integracija.

– Vijeće ministara je u početku imalo samo tri ministarstva, pa smo došli na sadašnjih devet. To znači da, ako postoji politička volja, mogu se lako usvojiti izmjene Zakona o Vijeću ministara, a potom dogovoriti i raspodjela tih ministarstava. Uostalom, prema Ustavu i pripadnicima ostalih bi trebalo pripasti jedno ministarstvo u Vijeću ministara – kazao je Osmanović, prenosi Faktor.ba.

S druge strane Staša Košarac (SNSD) kaže da bi se uspostavom novih ministarstava bio prekršen Ustav i Zakon o Vijeću ministara BiH. Međutim, Osmanović tvrdi da to nije tačno.

– Ne bi bio prekršen ni Ustav ni Zakon. Uostalom Ustav predviđa samo tri ministarstva, a sada ih imamo devet. Istovremeno, prije uspostave novih ministarstava morali bi izmijeniti Zakon o Vijeću ministara, tako da se ni u tom slučaju ne bi radilo ni o kakvom kršenju. I ranije smo imali ministarstvo za evropske integracije, a dosadašnja praksa je pokazala da nam je potrebno i ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou – dodao je Osmanović za pomenuti portal.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo