Srijeda, 5 svibnja, 2021

SDA: Premijera Nikšića, koji nije u pritvoru, čeka 400 tačaka dnevnog reda!

Nemojte propustiti

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije izrazilo je danas zabrinutost zbog nerada Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH što je usporilo put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Istovremeno, Predsjedništvo SDA smatra da je “svijetla tačka” u funkcioniranju državnih institucija – Predsjedništvo BiH i diplomatske aktivnosti koje su rezultirale susretima u Beogradu i Istanbulu, a koji su na određen način relaksirali stanje i dali poticaj dobrim odnosima u regionu.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu, održanoj nakon redovne sjednice Predsjedništva SDA na kojoj je zaključke ovog stranačkog organa predstavio njen predsjednik Sulejman Tihić.

– Tražimo od Pravobranilaštva BiH da u skladu s Presudom Ustavnog suda BiH o državnoj imovini izvrši uknjižbu prava vlasništva na 63 lokacije perspektivne vojne imovine, – naglasio je Tihić.

Kada je riječ o inicijativi za preustroj Federacije BiH, Predsjedništvo SDA smatra da to može biti osnova za raspravu, te da, istovremeno, ima preporuka koje nisu prihvatljive, pogotovo kada su u pitanju uređenje Mostara i drugačija teritorijalna organizacija, a što, prema stanovištu ove stranke, treba ostaviti za period kada se bude riješavalo pitanje Ustava BiH, ili, pak, da se pristupi ukidanju svih kantona.

U tom pogledu, Predsjedništvo SDA zadužilo je stranački Pravni savjet da ova pitanja razmotri, uključujući i ideju o “distriktu Sarajevo”.

– Također smo zabrinuti zbog nerada federalnih institucija. Mi znamo da je predsjednik FBiH u pritvoru, ali premijer nije, naveo je Tihić, ustvrdivši da premijer ne zakazuje sjednice Vlade, iako ima 400 tačaka dnevnog reda koje čekaju na razmatranje.

Naveo je “da ni Zastupnički dom Federalnog parlamenta uglavnom ne radi, te da i ono što radi na kraju Ustavni sud FBiH poništi”.

Tihić se osvrnuo i na medijski istup, odnosno izjavu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, “u kojoj optužuje člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića za određena krivična djela”, te najavio da će zatražiti putem Parlamenta i Kluba SDA, ili održavanje vanredne sjednice, ili formiranje posebne komisije radi preispitivanja osnovanosti tvrdnji ministra sigurnosti.

Predsjedništvo SDA je dalo suglasnost da mandatar Vlade Tuzlanskog kantona bude Bego Gutić.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s rješavanjem pitanja koje se tiče jedinstvenog matičnog broja, Tihić je ocjenio da mnogi nisu primjetili opasnost koju predstavlja Uredba Vlade RS-a za ukupan sistem ličnih dokumenata u BiH.

– Napravili smo sistem u koji imaju povjerenje i međunarodna zajednica i druge države i sada se to neustavnim ponašanjem pokušava razgraditi – upozorio je Tihić, navodeći da su vladajuća većina i Vijeće ministara BiH odgovorni za riješavanje tog pitanja.

Izvor: Oslobođenje

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo