Četvrtak, 19 svibnja, 2022

SDA traži ostavku Bevande

Nemojte propustiti

Tihić: Bevanda mora podnijeti ostavku, zatražiti novi mandat, formirati novu parlamentarnu većinu i tražiti podršku za tu novu većinu

Foto: AnadolijaPredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić pozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu da odstupi s dužnosti.

„On mora podnijeti ostavku, zatražiti novi mandat, formirati novu parlamentarnu većinu i tražiti podršku za tu novu većinu. SDA će učiniti sve, u skladu sa ustavom i zakonima BiH, da spriječi ovaj u najmanju ruku nedemokratski čin smjene ministara iz SDA“, poručio je Tihić ne otkrivši da li će se delegati SDA pojaviti na narednoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH na kojoj će se glasati o smjeni ministara iz ove stranke.

Tihić se na vanrednoj press konferenciji SDA obratio novinarima zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH i potpredsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem, te ostalim visokim dužnosnicima.

Lider SDA je prijedlog amandmana za imjenu Ustava u vezi sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, o kojem se usaglasila nova parlamentarna većina, ocijenio suprotnim interesima države BiH i svih njenih građana i naroda. Tihić tvrdi da ovaj prijedlog amandmana ne rješava problem diskriminacije građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

„Mijenja se koncept Federacije BiH jer Lagumdžija, Čović i Radončić od federacije kantona prave federaciju naroda. To je još jedan prilog daljnjoj podjeli ne samo Federacije, već i BiH. Do sada je princip bio da su svi delegati Doma naroda poslanici u kantonalnim skupštinama, a sada delegati Doma naroda mogu biti svi iz jednog kantona, pa i iz jednog grada“, kazao je Tihić.

Odluku Ustavnog suda BiH o poništenju Zakona o statusu državne imovine na teritoriji Republike Srpske, Tihić je stavio u ravan sa Odlukom o konstitutivnosti naroda na prostoru cijele BiH, i istakao da se ovom odlukom potvrđuje kontinuitet državnosti BiH.

„Jasno i nedvojbeno je utvrđeno da je imovina bivše SFRJ, JNA i Republike BiH vlasništvo BiH koja je jedina ovlaštena da njome raspolaže“, zaključio je predsjednik SDA na vanrednoj press konferenciji.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Novi zemljotres u Bosni i Hercegovini

Novo podrhtavanje tla zabilježeno je jutros u Bosni i Hercegovini (7,16 sati) i to prema pisanju EMSC, četiri kilometra...

Možda vas zanima i ovo