Četvrtak, 13 svibnja, 2021

SDA: Ukinuti sve kantone u Federaciji BiH

Nemojte propustiti

Prošlo je više od tri godine od donošenja presude u predmetu “Sejdić i Finci” i prijedlozi za njeno provođenje moraju konačno biti razmatrani u parlamentarnoj proceduri, saopćeno je iz SDA. Rješenje je moguće naći ukoliko postoji politička volja i iskrena opredijeljenost da se ova presuda implementira, rečeno je na sastanku stranke.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

U kontekst presude u predmetu “Sejdić i Finci” nije moguće stavljati neka druga pitanja, kao što je ravnopravnost naroda.

O ravnopravnosti svih naroda možemo i treba da razgovaramo u kontekstu cijele države Bosne i Hercegovine, a ne insistirati na pitanju samo jednoga naroda u jednom bh. entitetu, kazao je ovom prilikom Tihić.

Vojna imovina, odnosno utvrđene lokacije perspektivne vojne imovine, također su spemne za rješavanje, a Ustavni sud BiH je dao načela i ustavne okvire za rješavanje ne samo ove, već kompletne državne imovine.

SDA je spremna sudjelovati u ovom procesu koji je ujedno i posljednji preduvjet za deblokiranje euroatlantskog puta Bosne i Hercegivne.

Federacija BiH i njena struktura s deset kantona postala je prskupa i pokazala se nefunkcionalnom, te su stoga neophodne promjene.

Stav SDA je da bi trebalo ukinuti sve kantone, a njihove nadležnosti prenijeti na općine i jednim dijelom na Federaciju BiH. Time bi prvenstveno bile ostvarene milionske uštede i unaprijeđena funkcionalnost institucija.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prva zvanična prognoza za ljeto i upozorenje; Meteorolog Nedim Sladić tvrdi: Mogli bismo se i zaželjeti, glavnina poremećaja daleko je od juga

Zvanični sezonski pregled ljeta prokomentarisao je meteorolog Nove BiH, Nedim Sladić, kaže da bismo ovog ljeta mogli poželjeti padavine. Meteorološki...

Možda vas zanima i ovo