Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

SDP BiH: Država BiH mora biti odbranjena od antiustavnih nasrtaja, a potom struktuirana kroz Izborni zakon po evropskim civilizacijskim normama

Nemojte propustiti

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine održala je danas strateško planiranje čiji je domaćin bila Kantonalna organizacije SDP Tuzla. Razgovarano je o aktuelnim problemima u državi, te modusima parlamentarnog djelovanja SDP-a u cilju poboljšanja aktuelne situacije u zemlji, uzrokovane pozicionim djelovanjem etnonacionalističkih stranaka i slabom reakcijom izvršne vlasti na višim nivoima.

Strateško planiranje je otvoreno prezentacijom rada Vlade Tuzlanskog kantona u mandatu pod premijerom Kadrijom Hodžićem, koji je u svom izlaganju iznio stavke o učinku vlade, pokrenutim projektima i rješenjima u prethodnom periodu. Tuzlanski kanton je politički, ekonomski i socijalno pokrenut upravo angažmanom SDP-ovih ministara i premijera. Nakon toga prezentaciju rada su imali i gradonačelnici Tuzle, Gračanice i Gradačca, koji su govorili o radu u prethodnom periodu i sljedećim planiranim aktivnostima.

Upravo se čita:  Krišto i McGaha razgovarale o suradnji BiH i NATO-ova stožera u Sarajevu

Izborni štab SDP BiH prezentirao je i predložio osnovne izborne ciljeve, dinamiku budućeg djelovanja te izbornu strategiju za parlamentarne izbore koji su planirani za 2022. godinu. U svojoj prezentaciji Izborni štab SDP BiH dao je prvi okvirni plan za realizaciju izborne kampanje i ocijenio da SDP BiH ima potrebnu snagu i dobru šansu za uspjeh na narednim izborima.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Ko god pokuša da otcijepi bilo koji dio Bosne i Hercegovine, naići će na žestok odgovor države

Strateško planiranje je posvećeno i radu klubova na federalnom i državnom nivou, gdje su izloženi trenutni gorući problemi, ali i naznačeno da je SDP BiH amandmanski i proaktivno djelovao u navedenim parlamentima. Navedeno je da su mjesecima unatrag predlagani novi krucijalni zakoni za poboljšanje statusa građana, od carinske politike, politike upravljanja energentima, Zakona o ukidanju akciza, čije ukidanje je odloženo u Domu naroda, do otvaranje diskusije povodom najavljenog Zakona o porezima na doprinose. Ponovljeni su stavovi da će SDP BiH insistirati na socijalnim politikama koje pomažu građanima, naročito radnicima, penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama.

Upravo se čita:  Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler dobitnici "Večernjakovog pečata"

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je informisao prisutne o epilogu nedavnih razgovora o izbornom zakonu, te ponovio znani SDP stav da država prvo mora biti odbranjena od antiustavnih djelovanja i nasrtaja, a potom struktuirana kroz Izborni zakon po evropskim civilizacijskim normama, od čega SDP neće odustati ni pod koju cijenu.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo