Srijeda, 18 svibnja, 2022

SDP BiH i Faruk Hadžić pripremili Prijedlog zakona o ukidanju akciza na gorivo u BiH

Nemojte propustiti

U trenutnoj situaciji velike inflacije, dok cijene divljaju i vjerovatno će nastaviti, najmanje što država može da uradi je da na određeno vrijeme suspenduje te akcize – kaže Magazinović

SDP BiH je, zajedno sa ekonomistom Farukom Hadžićem, pripremio Prijedlog zakona o ukidanju akciza na gorivo u Bosni i Hercegovini, te će sutra biti pušten u parlamentarnu proceduru, izjavo je za N1 Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH.

Ovim prijedlogom predviđeno je da troškovi goriva za građane budu manji za oko 40 feninga. S obzirom na to da ekonomski stručnjaci kažu da sa pravno-ekonomskog aspekta ovaj prijedlog može biti realizovan, ali je problematičan državni nivo, na kojem se donose ove odluke, Magazinovića smo pitali hoće li ova inicijativa dobiti dovoljno ruku.

“Postoji logika, ali da li postoji zdrav razum vidjet ćemo. Podsjetit ću da je, kada je zakon usvajan, gospodin Lars-Gunnar Wigemark, tadašnji šef Delegacije EU, bio najveći zagovornik, da je u to vrijeme bilo ‘zavrtanja ruku’ zastupnicima. Neki su išli na kolače, neki su na različite načine motivisani. Javnost je, također, bila protiv akcize, ali tada su nam obećane velike investicije: sjetit ćemo se da je tada najavljivano da će IKEA doći u BiH, kao i ostali veliki investitori, da će biti brza cestogradnja, razvoj. Ništa se od toga nije desilo, a građani su dali svoj novac”, rekao je Magazinović.

U trenutnoj situaciji velike inflacije, dok cijene divljaju i vjerovatno će nastaviti, najmanje što država može da uradi je da na određeno vrijeme suspenduje te akcize koje nisu ispunile svoj cilj, zaključuje Magazinović.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Gorio pogon za proizvodnju peleta u Prijedoru: “Peti požar pilane kod istog vlasnika na različitim lokacijama”

Za sada nema informacija o visini štete kao ni uzrocima koji su doveli do požara. Prijedorski vatrogasci gasili su juče...

Možda vas zanima i ovo