Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

SDP Hrvatske odgovorio “drugovima iz BiH”: Ako smo mi desničari, šta su onda oni koji ne poštuju vlastiti Ustav i preglasavaju jedan narod?

Nemojte propustiti

– SDP Hrvatske nikome ne mora dokazivati svoju privrženost cjelovitoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih njezinih građana, poručila je Ahmetović.

Politička tajnica hrvatskog SDP-a Mirela Ahmetović odbacila je u subotu tvrdnje SDP-a BiH da njezina stranka provodi desničarsku politiku prema Bosni i Hercegovini.

Poštivanje hrvatskog i bosanskohercegovačkog ustava i Daytonskog sporazuma, koji je donio mir Bosni i Hercegovini, nije desničarska nego odgovorna politika zasnovana na ustavu i zakonima, kazali su u hrvatskom SDP-u.

Ranije je SDP BiH prozvao predsjednika Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a Peđu Grbina i zastupnika Tonina Piculu desničarima i nazadnjacima zbog potpore bosanskohercegovačkim Hrvatima za legitimnim političkim predstavljanjem. U SDP-u BiH ujedno ocijenili sramnim potez SDP-ovih europarlamentaraca koji su glasali protiv Rezolucije o BiH jer u nju nisu uvršteni amandmani o konstitutivnosti naroda.

– SDP Hrvatske nikome ne mora dokazivati svoju privrženost cjelovitoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih njezinih građana, poručila je Ahmetović.

– Mi stojimo na pozicijama građanske države, ali građanska država podrazumijeva da se svatko ima pravo politički legitimirati iz čega proizlazi i pravo da bira svoje predstavnike koje brojniji narod neće preglasavati i uskraćivati prava malobrojnijem narodu, naglasila je.

– To proizlazi iz Ustava BiH, kao i odluke Ustavnog suda BiH iz 2016. Ako smo mi koji poštujemo odredbe i zakone ‘desničari’, što su onda oni koji ne poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda vlastite države?, zapitala se, javlja Hina.

U hrvatskom SDP-u nadalje kažu da se nikad nisu slagali s HDZ-ovom retorikom i politikom prema BiH u ratnim devedesetima i “isto tako očekujemo da stranke koje se nazivaju ‘građanskima’ i ne koriste zapaljivu retoriku onih koji multietničku BiH u svojim planovima vide kao unitarnu državu”.

– Pozivamo sve relevantne političke faktore u BiH da kontinuirano traže rješenja koja će doprinijeti očuvanju BiH kao funkcionalne, ravnopravne i domovine svih njenih naroda i građana, uvažavajući sve razlike koje su BiH činile i čine posebnom. Te razlike neće biti manje ukoliko se koristi difamirajuća i štetna retorika prema strankama i dužnosnicima iz susjedne i prijateljske zemlje. Naprotiv, Hrvate koji žive u BiH može dodatno antagonizirati i getoizirati, kaže se u priopćenju hrvatskog SDP-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

I ovo su gosti na Jadranu: Elegantno sjela nasred ulice i ‘olakšala‘ se, a da trepnula nije…

Na video snimku se može vidjeti mlada gošća kako urinira nasred ulice ne obazirući se pritom na prolaznike Nažalost, sve...

Možda vas zanima i ovo