Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

SDP, Naša strana i NiP: Održan hitan sastanak Nermina Nikšića, Predraga Kojovića i Elmedina Konakovića

Nemojte propustiti

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, predsjednik NiP Elmedin Konaković i predsjednik NS Predrag Kojović održali su danas hitni sastanak u prostorijama SDP-a u vezi sa pogoršanom epidemiološkom situacijom.

SDP, NiP i NS pozivaju entitetske i državnu vlast, koje imaju daleko veće ovlasti i mogu reagovati na mnogo većem prostoru nego kantonalna vlast bilo kojeg od kantona, da se pridruže u borbi protiv pandemije. Predsjednici stranaka traže pojačan angažman Vlade FBiH, pred sve većim prilivom pacijenata u bolnice širom Federacije BiH.

Pozivamo Vladu FBiH da hitno donese mjere koje će se odnositi na cijeli teritorij FBiH, kako se ne bi dešavalo da neujednačene mjere od kantona do kantona čine borbu protiv pandemije nemogućom zbog neusklađenosti odluka. Također, entitetske vlade imaju ovlaštenje za nabavku vakcine, koja se nameće kao glavno rješenje za pogoršanu epidemiološku sliku.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Na sastanku je potcrtano kako Vijeće ministara BiH mora donijeti odluku da se u državu ne može ući bez negativnog PCR testa, ili privremenog zadržavanja. Također, Vijeće ministara treba da uskladi i koordinira odnose između dva entiteta, kako bi bile spriječene očevidne zloupotrebe i izbjegavanje mjera prelaskom entitetske granice.

SDP, NiP i NS pozivaju Vladu FBiH na jedinstvo, kako bi se lakše prebrodila kriza koja odnosi ljudske živote, te da svoje alate iskoristi za pomoć kantonima kojima je to prijeko potrebno. Na prijedlog SDP BiH već je predložen Korona 2 zakon, sastavljen od seta mjera pomoći građanima FBiH, a koji čeka uvrštavanje na dnevni red Parlamenta FBiH.

U razgovoru je rečeno kako će SDP, NiP i NS nastaviti da predlažu konkretne mjere, te da angažman viših nivoa vlasti može samo ubrzati i unaprijediti borbu protiv pandemije.

Na kraju, pozvano je stanovništvo na solidarnost i međusobnu pomoć, te poštivanje mjera distance i nošenja maski, zbog ljudi narušenog zdravlja, tromosti u nabavci vakcina i olakšavanja posla premorenim zdravstvenim radnicima.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

IGK poručio Miloradu Dodiku:’Radiš uzaludan posao! Nećemo šutjeti sve dok se BiH ne oslobodi takvih kao što si ti’

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to...

Možda vas zanima i ovo