Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

SDP: Novalićevi poreski zakoni samo su novi udar na džepove građana

Nemojte propustiti

Socijaldemokratska partija BiH smatra da Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima predstavljaju samo novi udar na novčanike građana i apsolutno neprihvatljivim u formi i rješenjima koja su predložena.

Već po prvim reakcijama stručne i zainteresirane javnosti jasno je da se radi o predatorskim i prevarantskim zakonima vlasti koji imaju samo jedan cilj, a to je da se osigura stabilan novčanik bahatoj politici Vlade FBiH direktno preko leđa ionako iscrpljenih radnika.

Klubovi SDP BiH u oba doma Parlamenta FBiH će, kao i uvijek do sada, biti aktivni sudionik i ponuditi bolja rješenja kroz amandmane, a za koja smo uvjereni da će istinski omogućiti povećanje plata radnicima i rasterećenje privrednika, što sa vladinim zakonima uopšte nije slučaj.

I dalje smatramo kako je nužno da predmetne zakone prati usvajanje i Zakona o minimalnoj plati koji je predložen od strane sindikata, a podržanog od strane gotovo svih političkih subjekata. Uostalom, vladu i Parlament FBiH na to obavezuje i usvojeni zaključak iz 2019. godine kojeg su tada predložili SDP i SBB, a koji imperativno nalaže da Zakon o minimalnoj plati mora biti dio seta poreskih zakona i usvojen u istom paketu.

SDP BiH je u interesu poboljšanja životnih uslova radnika odustao od svog prijedloga zakona o minimalnoj plati čime je jasno pokazao da nam nisu prioritet politički poeni nego istinsko povećanje sramotno male minimalne plate od 406 KM.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik otkrio imena svjetskih lidera od kojih očekuje pomoć i tri načina kako će postići zacrtano: Sva s**nja ovdje su napravila četiri neizabrana...

The Guardian u tekstu koji potpisuje Daniel Boffey navodi da je Dodik posljednjih sedmica naširoko osuđivan zbog njegove namjere...

Možda vas zanima i ovo