Srijeda, 4 listopada, 2023

SDP: Ploče na Partizanskom groblju su uništili potomci onih koji su kukavički ubijali građane Mostara i Hercegovine

Preporučeno

Socijaldemokratska partija BiH osuđuje fašistički čin totalnog uništenja spomen ploča na Partizanskom groblju u Mostaru, kukavički učinjen pod okriljem noći, baš onako kako su ustaški preci počinitelja kukavički ubijali građane Mostara i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Iako smo godinama upozoravali da će do ovoga doći, jer lokalne vlasti u Mostaru i HNK odbijaju da uvedu minimum nadzora na ovaj veličanstveni spomenik antifašističke borbe naroda Hercegovine, sinoćnji akt nas nimalo ne iznenađuje.

Upravo se čita:  Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Očigledno je da najnovija totalna devastacija spomen ploča ima prešutnu podršku lokalnih vlasti, iako je novi gradonačelnik Mario Kordić slavodobitno najavljivao da će se „pozabaviti“ Partizanskim grobljem i njegovim problemima.

Je li višedecenijska zapuštenost Partizanskog groblja još jedan proces koji je dogovoren u sjeni između vječnih koalicijskih partnera SDA i HDZ, a sve u cilju vještačke podjele Mostara?

Upravo se čita:  Sprema se novi zakon: RS želi proizvoditi oružje i municiju bez državne kontrole?

Sve što je SDA uradila na zaštiti ovog monumentalnog spomenika bila je posjeta smušenog federalnog premijera Fadila Novalića i njegova čuvena izjava o borbi partizana protiv antifašizma, koji je i tim činom ukaljao slavnu borbu protiv fašista i njihovih lokalnih saradnika.

Ovim putem pozivamo sve kantonalne, federalne i državne institucije da, konačno, sa riječi pređu na djela i zaštite ovaj kompleks, jer je očigledno da je zemljište na kome je izgrađeno Partizansko groblje namijenjeno za drugu namjenu, bez obzira što je pod zaštitom države.

Upravo se čita:  Elmedin Konaković odgovorio Miloradu Dodiku

SDP BiH nikada neće odustati od borbe protiv fašizma, te ćemo o ovom gnusnom činu upoznati i sve relevantne evropske i svjetske institucije, kako bi se barem van Bosne i Hercegovine digao glas protiv zatiranja svijetle borbe protiv fašizma.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo