Utorak, 11 svibnja, 2021

SDS traži hitnu sjednicu Vijeća ministara: Hajka na Aleksandru Pandurević je napad na Republiku Srpsku

Nemojte propustiti

Srpska demokratska stranka (SDS) očekuje od predsjedavajućeg da zakaže hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH radi, kako navode u saopćenju, utvrđivanja odgovornosti nadležnih organa, institucija i funkcionera na nivou BiH “za držanje zaposlenih u institucijama i stranih diplomata u zgradi Parlamenta BiH kao talaca čime je nanesena šteta BiH, pa samim tim i RS”, saopćeno je danas iz te stranke.

Istocno Sarajevo - Aleksandra Pandurevic-Sjednica mora da bude održana u uslovima slobode odlučivanja i bez spoljnjeg pritiska, što je nemoguće obezbjediti u Sarajevu i teritoriji FBiH. Bezbjednosne agencije iz FBiH su pokazale nezainteresovanost i nesposobnost da obezbijede uslove za nesmetan rad izabranih predstavnika iz RS u organima BiH – stoji u saopćenju.

-Kao ni bezbjednosne službe, tako ni Ministarstvo inostranih poslova BiH nije ništa preduzelo na zaštiti, pa čak ni da razgovara sa više od 250 stranih diplomata i investitora koji su držani kao taoci u zgradi. Ponašanje ministra inostranih poslova Zlatka Lagumdžije je jasnije ako se uzme u obzir činjenica da stranka čiji je on predsjednik poziva svoje ogranke na učešće u nasilnim demonstracijama. Umjesto ministra ili njegovog zamjenika, pregovore oko puštanja stranih talaca je vodio visoki predstavnik Valentin Inzko. Neshvatljiva je podrška pojedinih međunarodnih institucija i predstavnika držanju stranih talaca kao načinu pritiska na donošenje političkih odluka – navodi SDS u saopćenju.

Smatraju da je na “pojedinim sarajevskim medijima i društvenim mrežama pokrenuta prava haranga i poziv na linč poslanice SDS u Predstavničkom domu Aleksandre Pandurević”.

– Tu harangu shvatamo kao napad i na sve poslanike iz RS u Parlamentu BiH i kao još jedan dokaz da boravak u Sarajevu nije bezbjedan, a od nadležnih organa RS očekujemo zaštitu svih predstavnika RS u organima BiH – navodi se u saopćenju SDS-a.

U ovoj stranci kažu kako razumiju “nezadovoljstvo radom institucija na državnom i entitetskim nivoima i podržavaju pravo građana na mirne i organizovane proteste”.

– Međutim, posljednji događaji nisu bili mirne demonstracije, nego nasilno i protivzakonito držanje kao talaca preko hiljadu ljudi i oduzimanje prava na slobodu kretanja. Ako je išta ostalo od pravne države, onda odgovorni za počinjena krivična djela moraju hitno biti procesuirani – navode u saopćenju.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Skandal u Beogradu užario region: Na svečanosti povodom Dana Evrope u prisustvu državnog vrha izvođene fašističke pjesme!

9. maja, u Beogradu je održana svečana akademija povodom Dana pobjede, kojoj je prisustvovao čitav srbijanski državni vrh. Svečana...

Možda vas zanima i ovo