Utorak, 22 lipnja, 2021

SDU BiH podržava proteste, ali bez nasilja

Nemojte propustiti

Miro Lazović
Miro Lazović

Socijaldemokratska unija (SDU) Bosne i Hercegovine na čelu s Mirom Lazovićem podržala je danas proteste građana koji se održavaju širom BiH, ali su pozvali da se uzdrže od upotrebe sile jer će šteta ponovo biti naplaćena budžetskim sredstvima.

Predsjednik Omladinske organizacije mladih SDU-a BiH Jasmin Hasanović na današnjoj pres-konferenciji je pozvao premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića (Socijaldemokratska partija – SDPBiH) da podnese ostavku.

Osudili su ponašanje policajca prema građanima, ali su izrazili stav da oni obavljaju svoj posao zbog čega su pozvali i ministre unutrašnjih poslova Tuzlanskog i Sarajevskog kantona Zorana Teofilovića (SDP) i Nermina Pećanca (SDU) da također podnesu ostavke.

Predsjednik SDU-a BiH Miro Lazović smatra da su aktuelne demonstracije revolt obespravljenih građana i radnika, penzionera te nezaposlenih, a sve ovo pokazatelj je da BiH ima loše ustavno-pravno rješenje koje je ugrađeno u Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zato je pozvao sve one koji su učestvovali u kreiranju takvog Ustava, a posebno američku administraciju, da suspendira Ustav BiH i to tako da dođe radikalno do njegovih promjena ili potpunog ukidanja sadašnjeg stanja i da se međunarodna zajednica uključi u rješavanje ove situacije, jer BiH, stava je Lazović, ne može biti funkcionalna država sa ovakvim Ustavom.

Komentirajući aktuelnu problematiku oko usvajanja zakona o prebivalištu i boravištu BiH, kazao je da SDP i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH čine sve kako ovakvo zakonsko rješenje ne bi bilo usvojeno ili da se iz njega izuzmu povratnici, jer će se ovim zakonom legalizirati etnička podjela.

Osvrnuo se i na izjavu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Staše Košarca (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) koji je u državnom parlamentu herojem nazvao Ratka Mladića kojem se trenutno sud u Haagu zbog ratnih zločina, kazavši da je politika koja je devedesetih rušila BiH sada u državnim institucijama.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo