Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Sebija Izetbegović uputila poruku građanima: Nadala sam se potpunoj blokadi kretanja, bojim se razbuktavanja

Nemojte propustiti

Ističe da je teško ostati zatvoren po lijepom vremenu, ali naglašava, teže je biti bolestan ili izgubiti voljene osobe zbog nestrpljivosti.

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović apelirala je na Facebooku na građane i poslala im poruku povodom aktuelne epidemiološke situacije u našoj zemlji.

– Molim vas da ne dozvolite da vas lijepo vrijeme prevari. Ostanite u kućama, bez socijalnih kontakata osim kad su neophodni. Tada obavezno nosite maske i rukavice. Nadala sam se mjerama potpune blokade kretanja u aprilu radi zaustavljanja lanca infekcije. Svjesna sam da bi to bila teška i ozbiljna odluka, možda i teško provodiva, ali bi, sasvim sigurno, bila efikasna. Ovako se bojim razbuktavanja pandemije. Preostaje mi da pojedinačno apeliram – napisala je Izetbegović.

Osvrnula se i na priče da su maske i rukavice nepotrebne.

– To, naprosto, nije tačno. Za one koji ne rade s bolesnicima, mogu i platnene, višeslojne maske, koje redovno operete. Dezinficijensi su dobri, a pranje ruku vodom i sapunom je neprikosnoveno. Perite ruke 100 puta češće nego prije. Nema razloga za paniku, ali znajte da je stanje izuzetno ozbiljno – naglasila je Izetbegović.

Ističe da je teško ostati zatvoren po lijepom vremenu, ali naglašava, teže je biti bolestan ili izgubiti voljene osobe zbog nestrpljivosti.

– Hrabrite jedni druge putem velikog broja dostupnih sredstava komunikacije. Budite podrška svima do kojih možete doprijeti. Prozračite stanove i kuće, radite jednostavne vježbe u kućnim uvjetima. Pomozite onima koji ne mogu sami nabaviti osnovne potrepštine. Junaci su svi oni koji budu sačuvali barem jedan život svojom disciplinom. Ovo će biti teška borba, ali će i to proći. Mi se u KCUS-u pripremamo kao da će biti najgori scenarij, a nadamo se najboljem i činimo sve da tako bude. Zato vas sve molim da, umjesto aplauza u 20 sati (koji jeste dirljiv), budete strpljivi, maksimalno reducirate kretanje, nosite zaštitnu opremu, poštujete ekstremne higijenske propise. Malo vašeg strpljenja za mnogo sačuvanih života onih koje poznajete i volite, ali i onih za koje nikad niste čuli. Svi su jednako važni. Volimo svoju zemlju i učinimo sve da sačuvamo svaki život – poručila je na kraju direktorica KCUS-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo