Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Sebija Izetbegović: Uz moje ime stalno se spominje SDA što u principu nebi trebalo da bude, profesionalno radim svoj posao

Nemojte propustiti

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Potvrđene jučerašnje najave: U bh. entitetu RS pooštrene mjere!

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, zasjedao je Entitetski štab za vanredne situacije na kome su donesene nove...

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, bila je gost na Hayatu TV-u.

S obzirom da u posljednje vrijeme javnost ima određene nedoumice u vezi saradnje Kliničkog centra s Tužilaštvom prof. dr. Izetbegović objasnila je koja je procedura vještačenja na KCUS-u.

– KCUS sa Tužilaštvom sarađuje po zahtjevu Tužilaštva. Tu radi ogroman broj ljudi koji su vještaci Tužilaštva koji se educiraju. To su uglavnom izvrsni specijalisti svoje struke. Nakon toga budu testirani, i ako zadovolje na testu polažu zakletvu da će stručno, nepristrasno, korektno svjedočiti. Onda oni ulaze na listu sudskih vještaka. Po nalogu Tužiteljstva ili suda oni budu pozivani. Ja kao direktorica ne znam kojem vještačenju trebaju prisustvovati. Njihova je obaveza da me obavjeste, da dobiju slobodan dan da odu na vještačenje – govorila je u Vijestima u 7 Hayat televizije.

Govoreći o predmetu Memić, pojasnila je ko je uopće tražio tri vještačenja Alise Mutap.

– Vještanje Alise Mutap je nekoliko puta radilo Tužilaštvo, ali je u jednom trenutku zatražen tim vještaka KCUS-a. Dobila sam naredbu kantonalnog tužioca u kojoj je od mene izričito zahtjevano da formiram tim stručnjaka koji će izvršiti analizu snimaka kompjuterizirane telegrafije osobe iz tog procesa. Oni bi morali poslati tužilaštvu mišljenje. To je bilo nakon dva vještačenja koje je izvršilo tužilaštvo – kazala je.

Na pitanje zašto se ne prozivaju imena vještaka već njeno ime, Izetbegović je rekla da je to zato što se njeno ime u svemu proziva.

Gdje god se nešto dešava spominje se moje ime. Situacija stalno politizira. Uz moje ime stalno se spominje SDA, što u principu ne bi trebalo da bude. Ja sam primarno direktorica KCUS-a i radim svoj posao korektno i profesionalno – nastavlja prof. Izetbegović.

O slučaju Dženana Memića, Izetbegović kaže da je taj slučaj bio aktuelan mjesec dana nakon što je pozvana za direktoricu.

Ja sam došla 8. januara. Taj pacijent bio je primljen, koliko se sjećam, 9. februara 2016. godine. On je tretiran kroz Kliniku urgentne medicine, gdje hitna pomoć dovede sve povrijeđene pacijente. Odatle je odmah premješten na kliniku za neurohirurgiju jer je imao povrede glave. Operiran je u operacionoj sali neurohirurgije. Nakon toga je sve vrijeme, do smrti, proveo na intenzivnoj njezi – pojašnjava.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Možda vas zanima i ovo