Petak, 25 lipnja, 2021

Sedam neodoljivih razloga da smokve jedete što češće

Nemojte propustiti

Voćka koja puno daje a malo joj treba, tek siromašno tlo i pokoja kap vode, hvale vrijedna i namirnica koja je poznata po ljekovitim svojstvima.

Smokva je rajsko voće koje obnavlja, osnažuje, održava zdravlje i briše bore. Pred vama je 7 razloga da svaki dan pojedete svježu ili suvu smokvu i pomognete mozgu, jetri i dugovječnosti.

1. Visok nivo magnezijuma
Magnezijum je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš nervni sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga. Podstiče zdravlje i vitalnost, liječi brojne bolesti i znatno usporava proces starenja. Suve smokve sadrže trostruko više magnezijuma nego svježe.

2. Obiluje kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, bakrom, vitaminima B6, C i betakarotenom
Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svaki dan. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje holesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i kod nesanice.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

3. Visok nivo prirodnih šećera
Visok nivo fruktoze osiguratće da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno oprez postoji kod dijabetičara prilikom konzumacije suvih smokava koje sadrže dvostruko više šećera nego svježe.

4. Suhe smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata
Ujedno su praktičan i nutritivno vrijedan obrok za sportiste rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan međuobrok. Čaj od smokve liječi bolesti jetre, grla, disajnih organa, žučnog kamenca, mjehura.

5. Sadrže biljne sterole
Dokazano je povoljno djelovanje na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

6. Antikancerogena djelovanja
Brojna istraživanja otkrila su vezu sa potencijalnim antikarcinogenim djelovanjem, benzaldehid i kumarini kojima smokva obiluje. Ispitivane veze u naučnim istraživanjima pokazali su obećavajuće rezultate posebno kada je riječ o karcinomu prostate i kože.

7. Svježa smokva sadrži do 80 posto vode i 60 posto prirodnog šećera
Zato je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka baš kao i načini konzumiranja. Slatkasti bogati ukus smokve savršeno se slaže sa slanim ukusima, poput ovčijeg ili kozijeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od pernate živine. Od svježe smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentirana pića.

Izvor: Caffe.ba / Al Jazeera

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo