Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Sedam savjeta za uštedu struje ove zime

Nemojte propustiti

Kako se zima približava, ljudi koji za grijanje koriste struju kao energent počinju da razmišljaju i brinu o visini računa i načinima uštjede energije.

Ako se uzme u obzir trenutna situacija u svijetu i energetska kriza izazvana događajima u Ukrajini, nedostatkom i visokom cijenom energenata na tržištu, bojazan je sasvim opravdana.

Ipak, važno je znati da postoji nekoliko načina na koje možete smanjiti potrošnju električne energije. U većini slučajeva neće vam biti potrebna velika dodatna ulaganja, već samo malo više discipline. Evo kako možete uštjedeti struju ove zime.

#1 Odaberite električne uređaje visoke energetske efikasnosti

Uređaji koji imaju energetsku efikasnost sa oznakom A su čak i do 25% efikasniji od klasičnih aparata koji su stari više od 10 ili 15 godina. Zato, ako je vrijeme za zamjenu nekih kućanskih aparata, obavezno uzmite u obzir koja je oznaka energetske efikasnosti modela koji želite kupiti. To je dobar način da potrošnju električne energije značajno umanjite bez puno truda.

Osim što noviji kućanski uređaji troše manje struje, oni imaju i posebne programe rada koje možete koristiti i tako dodatno uštjedeti i smanjiti račun za struju, ali i za vodu. Tako na primjer, novi Bosch kućanski aparati, i pojedini njihovi modeli mašina za veš i sudomašina posjeduju dodatne programe brzog pranja, što korisnicima štedi vrijeme ali i smanjuje potrošnju struje i vode jer uređaj manje vremena radi.

Zato je ulaganje novca u kupnju novih aparata često bolja opcija od popravke starih i investicija koja se na duže staze isplati. Novi, energetski efikasni uređaji veoma brzo povrate uloženo, iako su u startu nešto skuplji nego oni nižeg energetskog razreda.

#2 Vodite računa o tome koliko često uključujete bojler

Bojler je uređaj koji troši najviše struje u domaćinstvima. Ovo se posebno odnosi na bojlere starijeg datuma proizvodnje, ne samo zbog godine proizvodnje, već i zbog neredovnog održavanja. U zimskom periodu temperatura kupatila je naravno niža nego ljeti, pa će i bojleru biti potrebno duže da radi kako bi zagrijao vodu do odgovarajuće temperature.

Ono što možete učiniti kako bi bojler brže zagrijavao vodu je da prije nego što počne hladno vrijeme provjerite i eventualno izvršite zamjenu grijača na koji se vjerovatno nataložio kamenac ukoliko ga ranije niste čistili. Kamenac djeluje kao izolator pa će grijaču biti potrebno više vremena da probije taj izolacioni sloj i zagrije vodu.

Drugi način kako možete uštjedeti električnu energiju kada je u pitanju bojler jeste njegovo pravilno korišćenje. Ukoliko živite sami u stanu i bojler ne koristite stalno, jeftinija varijanta

je da ga uključujete po potrebi, najbolje noću, kada su kilovati jeftiniji. Međutim, ako vaša porodica ima više članova i često vam je potrebna topla voda, onda je stalno dogrijavanje isplativija varijanta. U ovom drugom slučaju, važno je podesiti temperaturi zagrijavanja na sredinu, tj, na 60-70 stepeni. Ako je podešen na maksimum, bojerlu će biti potrebno više vremena da zagrije vodu, a previše vruća voda može oštetiti uređaj.

#3 Smanjite sobnu temperaturu za jedan stepen

Podešavanjem termostata za samo jedan stepen niže od uobičajene temperature u dnevnoj sobi možete uštjedeti 5% na računu za grijanje, a da razliku u temperaturi i ne osjetite. Osim toga, temperaturu u spavaćoj sobi možete smanjiti i više, čime ćete ostvariti još veću uštjedu. Stručnjaci ističu da spavanje u previše toploj prostoriji može čak naškoditi zdravlju i da temperatura u spavaćoj sobi ne bi trebalo da bude veća od nekih 170C ili 180C.

#4 Izbjegavajte da vam budu uključeni “fantomi”

Da li ste znali da pojedini kućanski aparati, iako mislite da su isključeni, zapravo rade i u manjem obimu troše električnu energiju, ali je troše? Iako je količina struje koju na taj način uređaj potroši mala, kada se pomnoži sa brojem “fantoma” koje imate u stanu, broj kilovata koji su potrošeni može vas neprijatno iznenaditi.

Na primjer, televizor ili kompjuter iako ih isključite na daljinski odnosno ugasite klikom na dugme “turn off”, praktično ostaju uključeni i troše izvjesnu količinu električne energije, što možete primijetiti po lampici koja ostaje da svijetli nakon isključivanja. Zato, ako ih nećete koristiti duži vremenski period i tokom zime odete na odmor, na planinu ili u toplije krajeve, potpuno ih isključite iz napajanja. Ovisno o broju “fantomskih” aparata koje imate u domaćinstvu, na ovaj način možete uštjedeti i do čak 10% struje.

#5 Popravite izolaciju kako biste sačuvali toplotu

Termoizolacija je jedan od osnovnih preduvjeta kako bi toplota koja se nalazi unutar prostorije tu i ostala, bez obzira da li za grijanje koristite struju ili neki drugi energent. Ukoliko zidovi nisu izolovani stiroporom ili nekim drugim izolacionim materijalom, velika količina toplote će upravo kroz njih izaći vani, otprilike trećina. Pa ako se grijete na TA peć ili neku drugu električnu grijalicu ili kotao, količina struje koju ćete potrošiti za zagrijavanje doma znatno će se umanjiti.

Ukoliko nemate dovoljno novca da uradite spoljašnju izolaciju cijele kuće, onda se bar potrudite da izolujete plafone. Danas se na tržištu može pronaći stiropor koji je specijalno dizajniran za plafone, a osim što ima izolaciono svojstvo njime možete i dekorisati prostor. Ne zaboravite da topli zrak ide na gore pa je i najveći gubitak toplote upravo kroz plafon.

Kada je u pitanju izolacija, ne zaboravite da provjerite stolariju. Podesite prozore na zimski režim, a na vratima ako se ne zatvaraju lijepo, odnosno ako postoji prolaz gdje dolazi do razmjene toplote sa spoljašnjim prostorom, postavite zaptivnu gumu.

#6 Pustite sunce da uđe u vašu sobu

Da li ste znali da jednostavnim spuštanjem roletni i navlačenjem zavjesa na prozore tokom noći možete duže zadržati toplotu u vašem stanu? Sa druge strane, kada je hladan ali sunčan dan podignite roletne i pomjerite zavjese kako bi sunčevi zraci i toplota koju oni emituju kroz staklo ušli u vašu sobu.

Na taj način, prozori i staklene površine dodatno zagrijvaju prostor, pa možete uštjedeti i do tri procenta na računu za struju.

#7 Provjerite radijatore

Najbolje je da, ukoliko za to imate mogućnost, na svakom od radijatora ugradite termostatske glave kako biste u svakom trenutku mogli da regulišete temperaturu koju radijator emituje. Tako ćete regulisati i energiju koja je potrebna da bi se voda u radijatorima zagrijala i učiniti ih energetski efikasnijim.

Druga opcija koja vam stoji na raspolaganju je da iza radijatora postavite reflektorske ploče. One će odbijati toplotu koja će se vraćati u prostoriju, umjesto da izlazi kroz spoljašnje zidove. Takođe, nemojte prekrivati grejna tijela. Njihovim prekrivanjem, osim što sprečavate da se toplota širi po kući, možete izazvati i požar ili stvoriti vlagu na zidovima ukoliko na radijatorima sušite veš.

Na kraju, jedan univerzalan savjet, za sva godišnja doba – ne zaboravite da gasite svjetla koja vam nisu potrebna. Vjerovali ili ne, na taj način mjesečno možete uštjedeti čak i do 15% struje koju potrošite. Ne samo da ćete uštjedeti struju i manje plaćati račune, već na taj način brinete i opštem dobru društva i opštoj stabilnosti energetskog sistema.

Sada kada ste pročitali ove naše savjete kako da smanjite račun za struju tokom zime, jedina stvar koje se morate držati je da budete doslijedni i da redovno primjenjujete date smjernice. Rezultate ćete brzo uočiti, već na decembarskom računu za struju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bizaran slučaj u BiH: Radnik škole planirao ukrasti drva namijenjena za grijanje đaka

O svemu je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Osumnjičeni je otkriven slučajno, kada su policijski službenici u dvorištu...

Možda vas zanima i ovo