Subota, 10 travnja, 2021

Šef BioNTecha: Treći val pandemije trajat će duže od prva dva

Autor:Redakcija

Nemojte propustiti

Kompanija BioNTech iz Mainza, na čijem čelu je dvoje naučnika turskog porijekla, koji su i privatno bračni par, proizvela je prve vakcine protiv koronavirusa zajedno s kompanijom Pfizer, a koje su prihvaćene u Europskoj uniji.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier dodijelio je danas priznanja za zasluge vlasnicima kompanije BioNTech Özlem Türeci i Uguru Sahinu. Usput je pozvao na više sloge i odlučnosti u borbi protiv pandemije, a Sahin je upozorio da bi borba protiv mutiranih virusa mogla biti još zahtjevnija.

– Upravo sada, u sjeni trećeg pandemijskog vala nije vrijeme za rezignaciju i samosažaljenje – rekao je aludirajući na društvenu raspravu o propustima u borbi protiv pandemije u Njemačkoj.

– Naravno da su počinjene greške koje moramo sagledati, ali trošimo previše vremena u potrazi za dežurnim krivcima – rekao je njemački predsjednik. Prema njegovom mišljenju, trenutno pomaže samo jedno – vakcinisati što više i svim sredstvima koja stoje na raspolaganju.

Steinmeier je vlasnicima BioNTecha predao odličje Veliki savezni križ za zasluge i postignuća u borbi protiv pandemije.

– Vaše pionirsko otkriće spašava ljudske živote i osigurava naš privredni, kulturni i društveni opstanak – rekao je Steinmeier.

Ugur Sahin pozvao je Nijemce da sada ne posustanu u borbi protiv pandemije.

– Svaki pojedinac može doprinijeti tome da se treći val potisne što je moguće uspješnije – rekao je Sahin. Upozorio je na to da će sljedeća faza, zbog mutiranih varijanti virusa koje je teže kontrolirati, biti zahtjevnija od prethodnih. Mi moramo zbiti snage i ne smijemo se demoralizirati ovim trećim valom koji će očito trajati duže od prethodnih – rekao je Sahin na ceremoniji uručenja odličja u predsjedničkoj palači u Berlinu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dragan Čović siguran u promjenu Izbornog zakona: “Sljedeće godine sigurno ćemo izabrati svog člana Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda”

Prema njegovim riječima, “većinske bošnjačke stranke” pokušavaju spriječiti izmjene Izbornog zakona. Želi se “nastaviti s praksom preglasavanja Hrvata u...

Možda vas zanima i ovo