Subota, 24 rujna, 2022

Šef BioNTecha: Treći val pandemije trajat će duže od prva dva

Autor:Redakcija

Nemojte propustiti

Kompanija BioNTech iz Mainza, na čijem čelu je dvoje naučnika turskog porijekla, koji su i privatno bračni par, proizvela je prve vakcine protiv koronavirusa zajedno s kompanijom Pfizer, a koje su prihvaćene u Europskoj uniji.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier dodijelio je danas priznanja za zasluge vlasnicima kompanije BioNTech Özlem Türeci i Uguru Sahinu. Usput je pozvao na više sloge i odlučnosti u borbi protiv pandemije, a Sahin je upozorio da bi borba protiv mutiranih virusa mogla biti još zahtjevnija.

– Upravo sada, u sjeni trećeg pandemijskog vala nije vrijeme za rezignaciju i samosažaljenje – rekao je aludirajući na društvenu raspravu o propustima u borbi protiv pandemije u Njemačkoj.

– Naravno da su počinjene greške koje moramo sagledati, ali trošimo previše vremena u potrazi za dežurnim krivcima – rekao je njemački predsjednik. Prema njegovom mišljenju, trenutno pomaže samo jedno – vakcinisati što više i svim sredstvima koja stoje na raspolaganju.

Steinmeier je vlasnicima BioNTecha predao odličje Veliki savezni križ za zasluge i postignuća u borbi protiv pandemije.

– Vaše pionirsko otkriće spašava ljudske živote i osigurava naš privredni, kulturni i društveni opstanak – rekao je Steinmeier.

Ugur Sahin pozvao je Nijemce da sada ne posustanu u borbi protiv pandemije.

– Svaki pojedinac može doprinijeti tome da se treći val potisne što je moguće uspješnije – rekao je Sahin. Upozorio je na to da će sljedeća faza, zbog mutiranih varijanti virusa koje je teže kontrolirati, biti zahtjevnija od prethodnih. Mi moramo zbiti snage i ne smijemo se demoralizirati ovim trećim valom koji će očito trajati duže od prethodnih – rekao je Sahin na ceremoniji uručenja odličja u predsjedničkoj palači u Berlinu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mladi neće za volan, Evropi fali 400.000 vozača

Prema studiji konsultantske firme Transport Intelidžens, procenjuje se da Evropi nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne potrebe,...

Možda vas zanima i ovo