Petak, 26 veljače, 2021

Šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo o ‘zaključavanju’ FBiH: Koliko smo blizu novog lockdowna?

Autor:N1

Nemojte propustiti

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

Dodik po kratkom postupku: “BiH će tužiti COVAX ako probiju rok za isporuku vakcina”

"Bosna i Hercegovina zahtijeva da COVAX počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program",...

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Musa ističe kako broj zaraženih raste jer se nije smanjio broj kontakata među ljudima i okupljanja u zatvorenim prostorima koji su slabo ventilirani.

Šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa kazao je za N1 kako je Kirzni štab donio doluku da se u svrhu boljeg odgovora na epidemiju da se omogući antigensko testiranje, pored PCR-a, s obzirom da dnevnom imaju više od 200 testiranja. Na pitanje da li će doći do “zaključavanja” kazao je kako je to posljednja mjera u ovoj borbi.

“Prednost antugenskog test je da je jednostavniji, brži i jefitiniji. Takav test će doprnijeti boljem odgovoru u trenutku kada imamo i preko 200 testiranja dnevno. On se odnosi na otkrivanje osoba sa simptomima. Ima slabosti, to je senzitivnost. Naše preporuke su da se testiraju osobe s razvijenim simptomima u rasponu od 5 do 7 dana. U slučaju da taj test bude negativan, a osoba ima simptome, onda se osoba testira PCR testom”, rekao je Musa.

Kazao je kako broj zaraženih raste jer se nije smanjio broj kontakata među ljudima i okupljanja u zatvorenim prostorima koji su slabo ventilirani.

Sanjin Musa

“Veliki broj ljudi se zaražava na radnom mjestu, onda to prenose u kućanstvo i to dovodi do porasta. Rješenje je ostati kući, nositi masku, dezinfikovati ruke i površine okolo vas često”, rekao je Musa.

Istakao je kako je “zaključavanje” krajnja mjera kada više ništa nije učinkovito i napomenuo da su kantonalnim štabovima dali široke ovlasti da donesu rigoroznije mjere.

“Krajnji indikator za to je toliko opterećenje za zdravstvene ustanove koje ne bi mogla pružiti pomoć onima kojima je potrebna. U ovom trenutku ove brojke koje rastu, to znači i porast broja hospitlizacija za 2-3 sedmice, to je ono što zabrinjava i želi se izbjeći”, rekao je Musa.

Dodao je kako zabrinjava to što, kada pogledamo dobnu strukturu, bilježi se porast oboljelih u svim grupama pa i onima starijih od 65 godina koji su najugroženiji.

“Situacija je zaista složena”, rekao je Musa.

Apelovao je još jednom na sve političke stranke da organizuju kampanju na način koji isključuje fizička okupljanja.

“Odgovornost je na organizatorima”, poručio je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Branislav Borenović nije štedio lidera SNSD-a: Bosna i Hercegovina nastavlja put prema NATO-u, Dodik je to prihvatio i neka prestane pričati gluposti

- Odavno nisam čuo veću glupost. Pa je li stvarno neko misli da Putin šalje godišnji plan u NATO...

Možda vas zanima i ovo