Subota, 1 listopada, 2022

Šef hrvatske diplomatije: Prava Hrvata u BiH su ugrožena, vjerujem da će Schmidt ispraviti tu nepravdu

Nemojte propustiti

– Svi dobivaju, a najviše BiH ako se poštuje jednakopravnost konstitutivnih naroda sukladno Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu – naglasio je šef hrvatske diplomatije

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas da očekuje od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da ispravi pogreške njegovih prethodnika. Oni su, kako je naveo, ugrozili poziciju hrvatskog naroda i omogućili njegovo preglasavanje na izborima.

– Vjerujemo da će visoki predstavnik svojom odlukom ispraviti jasnu nepravdu prema Hrvatima u BiH i time konačno pokrenuti put BiH prema euroatlantskim integracijama. Ako su njihova prava ugrožena, a jesu, onda mi kao odgovorna zemlja članica Evropsk unije podržavamo reforme koje bi otklonile sve oblike diskriminacije u izbornom procesu kako bi Hrvati mogli imati političku participaciju u Domu naroda i Predsjedništvu BiH, izjavio je Grlić Radman u Vitezu gdje sudjeluje na Klauzuri vladajuće hrvatske stranke u BiH HDZ.

Dodao je kako Hrvatska očekuje da će njemački diplomat omogućiti konstitutivnim narodima onu poziciju koja im je zajamčena Dejtonskim mirovnim sporazumom, a izmijenjena je intervencijama u izborni zakon i ustave entiteta 2000. i 2002. godine.

– To zapravo nije promjena nego ispravljanje pogreški koje su učinili prethodnici visokog predstavnika. Nadamo se da bi one (reforme) trebale ići u korist BiH kao cjeline. Svi dobivaju, a najviše BiH ako se poštuje jednakopravnost konstitutivnih naroda sukladno Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu, naglasio je šef hrvatske diplomatije, prenosi Index.

Podsjećamo, Schmidt je krajem jula nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona i dao rok od šest sedmica hrvatskim i bošnjačkim strankama za dogovor oko izbornih sukoba i načina funkcioniranja institucija Federacije BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo