Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Šef hrvatske SOA-e: Ne mislim da je BiH na ivici rata, iako neki političari u regiji znaju biti jako glasni

Autor:Nova

Nemojte propustiti

– Ne mislim da smo u regiji na ivici nekog rata, ali ništa nije za isključiti, posebno ako se pogoršava situacija na rusko – ukrajinskoj granici i onda bismo mogli očekivati reperkusije.

Šef Hrvatske sigurnosne agencije (SOA) Danijel Markić komentarisao je sigurnosnu situaciju u Evropi, a dotakao se i Bosne i Hercegovine.

Markić učestvuje na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, a upitan od urednice Nove TV razgovara li se na konferenciji o BiH i Crnoj Gori, kazao je:

– Uvijek se o tome razgovara i kad se vraćamo na situaciju između Ukrajine i Rusije, vi znate da ta situacija nama nije ista, ali je slična. Biti zemlja s okupiranim područjem i željom da se ta područja oslobađaju i činjenicom da na okupiranim područjima budu provokacije, sve je to nama poznato, tako da dijelimo i svoja iskustva – odgovorio je Markić.

Dodao je da je pitanje BiH izuzetno bitno za Hrvatsku.

– Da ne ponavljam riječi državnog vrha, poznata su hrvatska stajališta. O tome treba i dalje razgovarati, jer trenutno ne vidimo nekog velikog uspjeha u tom dijelu – napomenuo je šef SOA-e.

Na konstataciju novinarke da je stav EU-a da bi se ukoliko ne dođe do nužnog političkog dijela izborne reforme mogli očekivati sigurnosni incidenti u BiH, Markić je istakao da ne misli da je područje BiH na ivici rata.

– Ne mislim da smo u regiji na ivici nekog rata, ali ništa nije za isključiti, posebno ako se pogoršava situacija na rusko – ukrajinskoj granici i onda bismo mogli očekivati reperkusije. Moramo biti oprezni – određene političke osobe u regiji znaju biti jako glasne, ali nema tu velike dubine. Što vidite, to dobijete. Puno ima tamo sagovornika, u BiH su tri strane i tri strane trebaju za dogovor. Određene strane koje su malo tiše i u boljoj poziciji bi sigurno mogle biti konstruktivnije – kazao je šef SOA-e.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

U udesu kod Šimanovaca poginula nekadašnja miss fotogeničnosti Srbije

Mirjana je bila miss fotogeničnosti i finalistkinja izbora za Miss Srbije, 2007. godine. Mirjana Stojanović (34) izgubila je jutros život...

Možda vas zanima i ovo