Subota, 17 travnja, 2021

Šef OHR-a razbjesnio pristalice Milorada Dodika

Autor:BNTV

Nemojte propustiti

Šefica Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Snježana Novaković-Bursać kazala je da pohvale koje je Inzko uputio Miloradu Dodiku samo pokazuju da je politički pristrasan i da njegove „politikantske“ izjave nemaju utemeljenje u činjenicama.

“Milorad Dodik bio je ranije jako kooperativan i najviše je pomogao u uspjesima koje je BiH postigla kao što su Granična poliicja, uspostavljanje Suda BiH, zajedničkog Ministarstva odbrane…”, kaže visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Aktuelni šef OHR-a u izjavi za BN TV kazao je da svi ovi uspjesi koje je međunarodna zajednica postigla u BiH, ne bi bili mogući bez podrške domaćih lidera, naročito Milorada Dodika. Izrečena pohvala Valentina Inzka nije se pretjerano dopala ni Dodiku ni njegovim pristalicama, ali je zato u redovima opozicije prihvaćena s oduševljenjem, jer eto, dokazuje kako je Dodik, radi očuvanja vlasti, više nego kooperativan prema međunarodnoj zajednici dok u isto vrijeme kod svojih pristalica u RS-u gradi imidž tvrdog, nacionalno osviještenog političara.

Banjalučki portal “Srpskainfo” pita da li su političari u BiH iskreni u namjeri da OHR-u vide leđa i da li je Dodik stvarno pomagao međunarodnoj zajednici u provođenju reformi, kako to tvrdi Inzko.

Zanimljivo je da je Inzko poručio da je ranije, od svih političara u BiH, najbolje sarađivao sa Miloradom Dodikom, koji je najglasniji u izjavama da visoki predstavnik treba da ode iz BiH i samim tim da se OHR ukine.

– U prvih 12 godina OHR-a međunarodna zajednica je bila robusno prisutna u BiH i u to vrijeme je uvedena konvertibilna marka, osnovana Granična policija i zajedničko Ministarstvo odbrane. Milorad Dodik je u to doba bio jako kooperativan i najviše je pomogao u ovim uspjesima OHR-a – rekao je Inzko gostujući na BN televiziji.

Podsjetio je da je SNSD pristao na osnivanje Suda BiH, a SNSD-ov funkcioner Nebojša Radmanović je stavio svoj potpis na saradnju s NATO-om.

Šefica Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Snježana Novaković-Bursać kaže za “Srpskainfo” da ovakvim riječima Inzko samo pokazuje da je politički pristrasan i da njegove „politikantske“ izjave nemaju utemeljenje u činjenicama.

– Sve što se dešavalo u vremenima reformi koje on spominje, dešavalo se u kontekstu snažnih, diktatorskih intervencija visokih predstavnika koji su, zloupotrebljavajući svoja ovlašćenja, degradirali ustavno ustrojstvo BiH i tako i uveli ovu državu u nefunkcionalno stanje bez perspektive – tvrdi ona.

Ističe da je dovođenje Dodika u vezu s navedenim reformama politikantstvo i osveta.

– Zloupotreba samoprisvojenih, nepostojećih ovlaštenja visokog predstavnika je upravo prekinuta odlučnim stavom Milorada Dodika, odnosno SNSD-a i koalicije okupljenje oko cilja i zadatka da se očuvaju ustavne nadležnosti Srpske. Taj stav se najsnažnije osjetio prilikom stopiranja pokušaja prenosa nadležnosti u oblasti bezbjednosti, odnosno kod pokušaja formiranja policije na nivou BiH. Od tada mnogi procesi idu u suprotnom smjeru od onog koji Inzko želi – kazala je Snježana Novaković-Bursać.

Istaknula je da OHR, imajući na umu čvrst stav političkog vodstva Republike Srpske i podršku naroda, nije imao nikakve šanse da nastavi u bivšem maniru.

– Inzku trenutno preostaje samo da putem određenih medija upućuje otrovne strijele i politikantske konstrukcije prema Miloradu Dodiku, čija je politika raskrinkala, obezvrijedila i obesmislila ulogu OHR-a u BiH, i to kao svojevrsni čin osvete, jer on već odavno nije relevantan politički faktor u ovoj zemlji – kategorična je šefica Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH.

Dodaje da postojanje OHR-a u BiH već godinama nema nikakvog smisla.

– Osim dobrih primanja koje visoki predstavnici ostvaruju obavljajući tu funkciju, oni nemaju nikakvu odgovornost prema bilo kome, a čak su u nekim vremenima „isposlovali“ da njihove odluke ne podliježu sudskom preispitivanju, što je nevjerovatna pravno-politička situacija za 21. vijek – kazala je Snježana Novaković-Bursać.

Ona je mišljenja da bi OHR davno bio ukinut da postoji istinska volja međunarodne zajednice za dobre namjere prema Bosni i Hercegovini.

A da BiH nema nikakvog smisla i da je u njoj sve nakaradno, smatra srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On kaže da apsolutno nije uspio eksperiment koji su u BiH provodili stranci zajedno s Bošnjacima.

– Ovo je loše za sve, za Bošnjake, Hrvate i nas Srbe, jer niko nije zadovoljan, pa ni međunarodni predstavnici. Zato se i zadržavaju ovdje već 25 godina, u lažnoj nadi da će napraviti ono što oni misle da treba nama da bude mjera naše slobode i dobrog života – rekao je Dodik.

Napomenuo je da je Republika Srpska devastirana kriminalnim radnjama visokih predstavnika i političkom podrškom SAD-a i Zapada.

Sa ili bez uplitanja stranaca, činjenica je da Bosna i Hercegovina treba raditi na jačanju vladavine prava, smatra struka.

– Visoki predstavnik jeste imao bonska ovlašćenja na raspolaganju, ali ih je prestao koristiti, jer se smatralo da su domaći političari dovoljno zreli da će odgovornost za reformu preuzeti sami. Međutim, to se nije desilo. U međuvremenu, došlo je i do svojevrsne balkanizacije međunarodne zajednice i ona je potpomogla što mi danas nemamo vladavinu prava. Zato što je proces donošenja odluka izmjestila iz institucija, ponižavajući ih na isti način kao što su to uradili domaći političari i smještajuću ih za kafanske stolove. Svi su dali svoj doprinos što u BiH nemamo vladavinu prava, što su institucije obezvrijeđene, obesmišljene, a zapravo, etnonacionalne poglavice s nekoliko ambasadora odlučuju o svim bitnim stvarima u državi – ocjenjuje Topićeva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Završena vojna vježba u Srbiji kojoj je prisustvovao i Milorad Dodik

Na poligonu "Orešac" održan je prvi dio vježbe Vojske Srbije i policije pod nazivom "Odgovor 2021", kojoj su prisustvovali...

Možda vas zanima i ovo