Srijeda, 22 ožujka, 2023

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov: “Ne planiramo napasti druge zemlje, nismo ni Ukrajinu napali”

Autor:N1

Nemojte propustiti

Sergej Lavrov je kazao da zadnji izvještaji kažu da “operacija ide po planu”.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov danas se obratio medijima nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Antaliji. Lavrov je, govoreći o sastanku sa ukrajinskom stranom, kazao da Rusi žele nastaviti ozbiljan razgovor i to pomoću bjeloruske platforme. Također, kazao je da Rusija “ne planira napasti druge zemlje, kao što nije napala ni Ukrajinu”, prenosi N1.

“Mi smo potvrdili i to na zahtjev same ruske strane da se otvore humanitarni koridori, a sami uzroci i trenuci kada se otvaraju ti koridori se temelje na situaciji na terenu i analize situacije. Trebaju se odabrati najučinkovitije rute kako bi se civili izveli iz gradove. Mi smo podsjetili kolege da je na posljednjem sastanku Rusija predložila konkretne ideje glede nacrta dokumente i oni su uzeli te ideje kako bi o njima raspravili o Kijevu i rekli da će nam dati odgovore vrlo vrzo”, kazao je Lavrov i dodao:

“Mi želimo nastaviti ozbiljan razgovor i to pomoću bjeloruske platforme. Ne samo da razmjenjujemo neke papire nego da se dogovorimo o nekim stvarima o kojima se moramo dogovoriti u kontekstu rješenja ukrajinske krize”.

“U kontekstu sigurnosti na evropskom kontinentu i uzimajući interese svih strana bez iznimke. To je bilo ukratko ono o čemu smo mi danas razgovarali“, kazao je o detaljima razgovora koji je održan danas.

Lavrov je kazao da zadnji izvještaji kažu da “operacija ide po planu”.

“Moram reći da procjene o napretku vojne operacije izrađuje glasnogovornik našeg ministarstva odbrane i predsjednika, a oni kažu da operacija ide po planu. Što se tiče nabavke oružja za Ukrajinu iz inozemstva vidimo koliko je opasno ponašanje naših zapadnih kolega koji su prekršili svoju ulogu i načela time što su dostavljali smrtonosno oružje Ukrajini, uključujući pokretno oružje koje se može prenositi i koje trenutno koriste teroristi i predstavljaju prijetnju civilima i zračnim snagama“.

“Pitamo se žele li naše evropske kolege prekinuti s tom politikom stvaranja prijetnje od Ukrajine prema Rusiji. Nismo dobili odgovore kako će oni kontrolisati cijelu situaciju, i dalje će prijetnje postojati ne samo civilima nego i zračnim snagama“, dodao je Lavrov.

Jedno od novinarskih pitanja bilo je da li će Rusija napasti nekog drugog osim Ukrajine, a Lavrov je kazao da “ne planiraju i da nisu napali ni Ukrajinu”.

“Ne, ne planiramo napasti druge zemlje, nismo napali ni Ukrajinu. Objasnili smo nekoliko puta da se razvila situacija u Ukrajini koja predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti za Rusku federaciju. Unatoč godinama moljenja, nas se nikada nije saslušalo i to je predsjednik Putin mnogo puta rekao. Otkrili smo neke nove činjenice, u Donjecku i Lugansku teritorijama koje smo oslobodili i to da se planirao napad na te dvije narodne republike i to ovog mjeseca“, ističe Lavrov i dodaje:

“Postoje i neke lako uočljive činjenice glede toga šta je Pentagon činio, koristio biološke laboratorije i eksperimentirao s patogenima iz tih laboratorija na ukrajinskom teritoriju. Čak je Washington javno zanijekao glasine da provode aktivnosti u Ukrajini, to ne iznenađuje“.

Lavrov je kazao da je Ukrajina “nastavila biti slugom zapadnjačkih pokusa”.

“Ukrajina je nastavila biti slugom i oruđem eksperimentalnih zapadnjačkih pokusa i konačno kada je NATO počeo zahtjevati da Ukrajina mora imati puno pravo odlučiti hoće li ili ne u Savez i kada su se postavile vojne baze u Ukrajini i postavili projektili što je bila direktna prijetnja Ruskoj federaciji, i kada počnete propitkivati njen status bez nuklearnog oružja mi želimo vas zamoliti da se pridržavate načela sigurnosti na evropskom kontinentu. Oni su rekli da se može razgovarati o svemu ali da se ne postavlja pitanje slobode i NATO-a“, kazao je Lavrov.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo